Bulduros atklās mākslinieces Marutas Raudes darbu izstādi «Laimes akmentiņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Marutas Raudes (1965-2018) personālizstāde “Laimes akmentiņi” Bulduru Izstāžu namā tiks atklāta 22. februārī. Izstāde veidota kā mākslinieces daiļrades retrospekcija, kurā iekļauti darbi no iepriekšējo gadu izstādēm, kā arī senāki mākslinieces darbi, tai skaitā 1999. gadā radītā instalācija “Galds ieaudzis zālē”, kura pirmo reizi tika rādīta Tallinas Lietišķās mākslas triennālē, medijus informē Bulduru izstāžu nama pārstāvji.

Par izstādes nosaukuma “Laimes akmentiņi” rašanos stāsta Marutas vīrs Alfs Raudis: “Kad bija pie jūras, Maruta vienmēr meklēja laimes akmentiņus - gan Jūrkalnē, gan Rodosā, gan Antibēs un Mersinā. Piemēram, Turcijā akmentiņš ar caurumiņu asociējas ar vieglprātīgu meiteni. Tad Maruta sāka gatavot pati savus laimes akmentiņus – no porcelāna. Un gatavoja tos visu laiku.”

Maruta raude. Pulkstenis "Tie, kuri vēro putnus", 2006
Maruta raude. Pulkstenis "Tie, kuri vēro putnus", 2006

Izstāde veidota kā mākslinieces daiļrades retrospekcija, kurā iekļauti darbi no iepriekšējo gadu izstādēm “…un tad viņi izgāja pie upes…”, “Perfect place for you”, “Pirmā diena jeb Pirmdiena”, “Četras nāras sarkanā jūrā”, “Totēmi”, kā arī senāki mākslinieces darbi.

Par mākslinieci

Māksliniece strādāja dažādās tehnikās, starp kurām dominēja porcelāns, tā veidošana un apgleznošana. Darbu tēmas ir cilvēku un dabas attiecības. Viņa strādājusi arī grafikā, oforta tehnikā, gleznojusi un veidojusi instalācijas.

Dzīves laikā Maruta Raude sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes, piedalījusies grupu izstādēs un mākslas simpozijos Latvijā un ārzemēs – Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Turcijā un Austrālijā.

Marutas Raudes darbi atrodas Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, “Powerhouse” muzeja Sidnejā (Austrālija), Mersinas Jaunās mākslas muzeja (Turcija) kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, Zviedrijā, Anglijā, Francijā, ASV un Honkongā.

Maruta Raude. "Oranžās debesis, baltie putni, pelēkā upe", 2004
Maruta Raude. "Oranžās debesis, baltie putni, pelēkā upe", 2004

Mākslinieces mūžs aprāvās 2018. gada 5. jūnijā pēc cīņas ar smagu slimību. Par Marutas Raudes radošo mantojumu turpina rūpēties vīrs Alfs un dēls Jānis Mārtiņš. Ir nodibināta biedrība “Marutas Raudes mākslas centrs” (MRMC), organizētas piemiņas izstādes Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Viļānu novadpētniecības muzejā, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RMDV) Mākslas mājā, Lūznavas muižā, Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā un Balvu Mākslas skolā. 2020. gada martā–aprīlī plānota izstāde Daugavas muzejā Doles salā.

Biedrība “Marutas Raudes mākslas centrs” organizē darbu porcelāna studijā, kā arī ierobežotā apmērā izgatavo porcelāna priekšmetus pēc mākslinieces Marutas Raudes radītā dizaina. Tie tiek marķēti ar zīmolu “Marutas Raudes porcelāna darbnīca” – MRPD.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti