Kultūras ziņas

Kritisks skats uz vēsturiskiem mītiem

Kultūras ziņas

Top multimediāls stāsts par Lāčplēsi

Bulduros atklāj "JĀ/NEatkarība 2020"

Bulduros atklāj ikgadējo konkursa izstādi «JĀ/NEatkarība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par vienu no Bulduru Izstāžu nama atpazīstamības zīmēm un apmeklētākajiem notikumiem ir kļuvusi konkursa izstāde “JĀ/NEatkarība”, savukārt konkursa galveno balvu šogad nolemts piešķirt māksliniecei Lienītei Slišānei.

Latvijas valsts svētku mēnesī jau devīto gadu Bulduru Izstāžu nams rīko īpašu konkursa izstādi “JĀ/NEatkarība”, aicinot māksliniekus piedalīties izstādē ar laikmetīgiem un sociāli aktīvi ievirzītiem mākslas darbiem par Latvijas neatkarības tēmu un šī laikmeta noskaņojumu.

“Ir interesanti, ka katru gadu tā situācija, kas ir valstī, tās idejas rada, savijot realitāti vēlamo ar esošo, rodas arī tie darbi,” par izstādi un dalību konkursā stāsta Bulduru Izstāžu nama vadītāja, māksliniece Agnese Bule.

Pēdējos gados, vērtējot iesniegto darbu tematisko, saturisko kvalitāti, ir notikušas pozitīvas izmaiņas, atzīmē žūrijas pārstāvis, mākslinieks Jānis Murovskis:

“Ja pirms gadiem nekautrējās nest sarkanbalti sarkanus karogus un auseklīšus dažādās kombinācijās, tad pēdējos gados mākslinieki vairāk domā par ideju, par darba saturu.”

Šogad konkursam tika iesniegti 93 mākslas darbu pieteikumi no visas Latvijas. Žūrija no tiem ekspozīcijā iekļāva 55.

Konkursa izstādes balvu fondu 1800 eiro vērtībā nodrošina Jūrmalas pilsētas dome. Galveno balvu, 700 eiro, šogad nolemts piešķirt Lienītei Slišānei par ļoti emocionālu darbu – “Dieliņ, es arī tevi mīlu” – izadot personisku traģēdiju, zaudējot dēlu dzelzceļa katastrofā.

“Viens no pirmajiem darbiem, ko mēs redzējām, par cik viņš bija ārpus noteiktā formāta, ir šis lielformāta darbs, galu galā viņš arī pārņēma visus,” par galveno balvu ieguvušo darbu stāsta žūrijas pārstāve, māksliniece Anda Munkevica. “Tas ir tik ļoti privāts stāsts, bet pilns ar mīlestību.

Šis mātes un bērna stāsts – nav nekas spēcīgāks par šo. Un valstiskums kontekstā mūsu valsti satur kopā tieši mīlestības stāsts.”

Vērtējot šogad iesniegtos darbus, Munkevica atzīmēja, ka tie bijuši vairāk vērsti uz analītiku vai vērtējumu: “Neatkarība kā tāda nav tikai pašslavinoša vai patriotisms saprotams pats par sevi, bet daudzi no darbiem bija ar mazu domu graudu vai lielāku, vai kādu izsāpētu stāstu, un paņēma, protams, šie emocionālie darbi vairāk. Un tas arī bija viens no galvenajiem atlases kritērijiem, kā arī darbu profesionalitāte, nostrādātība līdz galam un piedomātība, kā tas varētu eksponēties šeit tieši.”

Savukārt divas veicināšanas, balvas katru 400 eiro vērtībā, žūrija nolēma piešķirt Līvai Arnavai par darbu “Ēģipte”, kas saistīts ar tūrisma ceļojumu atcelšanu un pašizolēšanos šogad, un Tomam Cīrulim par pacifistisko mākslas darbu “Atkārtojums”.

“Katru gadu šīm izstādēm ir kāda kopējā noskaņa. Citu gadu tā vairāk ir vērsta humora un asprātīguma virzienā, tad šogad manā uztverē tā ir intīma, personiska izstāde. Visi darbi ir par to, kas satrauc šo darba autoru šajā laikā. Vai tās ir kaut kādas personiskās attiecības starp māti un bērnu, vai attiecības māksliniekam ar valsti, vai autoram ar sabiedrību kopumā šajos ierobežotas kontaktēšanās apstākļos,” spriež žūrijas pārstāvis Jānis Murovskis.

Konkursa izstāde notiek divās vietās – Bulduru Izstāžu namā un Jūrmalas pilsētas domes vestibilā. Domē ārkārtas situācijas dēļ ielaiž tikai pēc pieraksta, bet Bulduros skatītāji laipni lūgti un aicināti arī piedalīties skatītāju balsojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti