Kultūras ziņas

Zelta gadi un kultūras noriets Mūkusalas Mākslas salonā

Kultūras ziņas

Dzintaros sacenšas jaunie operdziedoņi

Aigara Bikšes meitene LU Botāniskajā dārzā

Botāniskajā dārzā atklāta Aigara Bikšes «Meitene ar kurpi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Īstenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu "Māksla publiskā telpā", Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā atklāts Aigara Bikšes paliekošs vides mākslas objekts “Meitene ar kurpi”. Tā ir pastāvīga, 6,2 metrus augsta skulptūra Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Skulptūra, kas veidota no alumīnija un koka, ir iespaidīgs stāsts par meiteni, kura pazaudējusi kurpi, tādēļ nocēlusi mājiņai jumtu, lai to sameklētu. Pati figūra ir augstāka par māju, tādējādi simbolizējot sievišķā sākuma pārākumu mājturībā. Pats mākslinieks reiz sacījis, ka “meitene meklē kurpi, bet Tev liekas, ka viņa meklē Tevi”. Tāpat viņš uzsvēris sievietes spēku, īpaši mātes un sievas spēku.

Programmas kuratore Helēna Demakova pauž: “ Mākslinieks palicis uzticīgs savai metaforiskai, tēlainai, stāstošai izteiksmei. Šo tipiski postmoderno darbu raksturo daudzslāņainība, kas šoreiz iemiesojusies monumentālā krāšņumā.”

LU Botāniskajā dārzā jau atrodas Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas ietvaros tapusī Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura skulptūra “Klusā daba”.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programma “Māksla publiskā telpā”, kas aizsākās 2013. gadā, ir mecenātu pienesums, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli. Īpaši nozīmīgu šo programmu dara apstāklis, ka tā pilnasinīgi sāk darboties 2014. gadā, kad Rīga ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu un Latvija gatavojas kļūt par Eiropas Savienības prezidējošo valsti 2015. gada pirmajā pusē. Programmas praktiskā iecere ir radīt paliekošus laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē.

Programmas vadmotīvs ir "Domātprieks", lai uzsvērtu, ka laikmetīgā māksla pilsētvidē varētu vairāk ienest pozitīvu pārsteigumu, paradoksu, pasaules elpu un domas klātbūtni. Programmas kuratore ir mākslas zinātniece Helēna Demakova. Austrumeiropā unikālā programma tiek īstenota sadarbībā ar Rīgas domi. Aigara Bikšes mākslas objekts jau ir astotais paliekošais mākslas darbs programmas “Māksla publiskā telpa” ietvaros: rīdziniekus priecē tādi objekti kā “Klusā daba” LU Botāniskajā dārzā, “Soliņi” Bastejkalnā, “Spoks” Vecrīgā, “Lielā Vāze 3/4” un “Lielā vāze 1/4” pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, “Rīgas lauva” pie Latvijas Mākslas akadēmijas, “Mala” Viesturdārzā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti