Kultūras ziņas

Sestdien Valkā notiks lielkoncerts "Cizmes kods"

Kultūras ziņas

"Trubadūrs" operā ceļo laikā un telpā

Skaņu mākslas izstāde "Skan II"

Botāniskajā dārzā atklāj skaņu mākslas izstādi «Skan II»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 30.maija līdz augusta beigām skaņu mākslas izstādes "Skan II" ciklā vairākās Rīgas vietās būs aplūkojamas savdabīgas izstādes, kurās skatītāji varēs ne tikai aplūkot mākslas darbus, bet arī tajos ieklausīties. Pirmā skaņu mākslas izstāde atklāta Rīgas Botāniskajā dārzā.

Rīgas Botāniskajā dārzā apskatāmas beļģu mākslinieka Arno Jakobsa darbs "FotoFons" - vienkārša sistēma, kurā gaisma tiek pārveidota skaņā. Beļģu mākslinieka darbs balstās pirms vairāk nekā 100 gadiem atklātos fizikas likumos. Patiesībā visi izstādītie darbi ir sava veida fizikas fenomeni, kas mēģina fiksēt skaņas dzimšanas un pārveidošanās brīžus.

Ja mūzika ir kaut kas, kas ir laikā un telpā, tad skaņu māksla ir tikai telpā. Ja mūzikai ir beigas, tad skaņu mākslai nav," saka izstādes "Skan II" rīkotājs Rihards T. Endriksons.

Skanošajiem mākslas darbiem ir nepieciešama atbilstoša vide, tāpēc daži mākslinieki ir mēģinājuši harmonizēt savus darbus ar relaksējošo augu pasauli.

Norvēģu māksliniece Signe Lidēna daiļskaņas rada ar kinētiskiem lielformāta darbiem, kurus Palmu mājā nevarētu novietot. "Šo darbu es izveidoju tieši Rīgai un Palmu mājai, kas ir tik fantastiska!" uzsver skaņu māksliniece Signe Lidēna.

Savukārt Nīderlandes mākslinieks Peters Bogers ir izveidojis vienlaicīgi intīmu un reizē publisku skaņas instalāciju. Stāsts ir par viena kora dziedājumu.

"Ideja ir tāda, ka jūs varat apstaigāt aplī izvietotos skaļruņus un dzirdēt katra vokālista individuālo dziedājumu vai arī no attāluma noklausīties visu kopā," skaidro Peters Bogers.

Visos trijos izstāžu ciklus, kas noslēgsies 24.augustā, piedalīsies 18 pašmāju un ārzemju mākslinieki, starp viņiem arī viens no skaņu mākslas pionieriem Makss Īstlijs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti