Kultūras ziņas

Daiļais un praktiskais no Japānas

Kultūras ziņas

Baltijas mākslinieki atceras Barikāžu dienas

Birutas Delles "Ikdiena" galerijā "Daugava"

Birutas Delles «Ikdiena» aplūkojama galerijā «Daugava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Galerijā “Daugava” 13. janvārī atklāta savulaik par kulta gleznotāju dēvētās Birutas Delles izstāde “Ikdiena.” Māksliniece savos jaunākajos darbos attēlo vienkāršus, ikdienā sastopamus sadzīves priekšmetus - kafijas kannu, datoru, platmali un īpašu vietu mākslinieces jaunākajos darbos ieņem daba.

Mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis Birutas Delles izstādi raksturo vienā vārdā - harmonija.

"Līdz šim mākslinieces cienītāji viņu pazīst kā tādu figurālo kompozīciju gleznotāju, kurām ir diezgan liels filozofisks zemteksts - tās bija cilvēku savstarpējās attiecības, attiecības ar mākslu, attiecības ar dzīvi, un šī izstāde ir tā, kurā viņa pasaka, ka vēlas pati savas attiecības, nodemonstrē, parāda. Tās ir attiecības ar sevi, ar dabu, ar savu radošo darbu, ar glezniecību," skaidro mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis.      

Biruta Delle atzīst, ka nu jau vairākus desmitus gadu īpaša vieta viņas darbos ir dabai. Māksliniece savos audeklos atdzīvina dabas brīnumainās krāsu spēles.  

"Šī izstāde nav, lai parādītu to, kas man ik dienas ir apkārt, jo tas jau nav būtiski, bet pati gleznošana ir mana ikdiena, tādēļ es arī to nosaucu par ikdienu," saka māksliniece.

"Katrs tonītis sev blakus prasa, nevis prasa, bet tā dabā ir [blakus dabūt] citu tonīti, kurš ir mazliet siltāks, vēsāks. Un nevis teorētiski - kā silta gaisma, auksta ēna, tā teorētiski vajadzētu būt, bet dabā tā nav. Tur parādās tāda nianse, tur parādās tāds krāsu tonis, ko ar prātu neizdomāsi. Dabu nevar ne kopēt, ne atdarināt, nekā, viņai var tikai tuvoties," uzsver Biruta Delle.

Mākslinieces darbi galerijā “Daugava” aplūkojami līdz 13. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti