Birokrātija vai attieksmes paušana? Kāpēc «Latvijas dzelzceļš» demontēja politiskas izstādes izkārtni?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas stacijā "Dubulti" apmeklētājiem raugāma izstāde "Māksla=Patvērums". Projekts ir par mieru un mīlestību, savukārt iestājas pret naidu, konflikta veidošanu un karu Ukrainā. Izstādē lasāmi uzraksti: "Slava Ukrainai!" "Brīvību Ukrainai!" un citi tamlīdzīgi vēstījumi. Izstādes kuratore jau saskārusies ar pretēja viedokļa paudējiem, pamanot uzrakstītus "Z" burtus. Taču tas nav tik ļoti satraucis, kā "Latvijas dzelzceļa" noņemtie izstādes reklāmas plakāti. Sestdien, 28, maijā, plakāti atgriezās savā vietā, un mākslas stacija "Dubulti" par to savā "Facebook" lapā izteica pateicību veselai rindai iesaistīto, ieskaitot LTV ziņu dienestu, lsm.lv un Latvijas Radio.

Birokrātija vai attieksmes paušana? Kāpēc «Latvijas dzelzceļš» demontēja politiskas izstādes izkārtni?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Mākslas stacijas "Dubulti" kuratore Inga Šteimane izrāda Šveices mākslinieka Tomasa Hiršhorna projektu "Art=Shelter" jeb "Māksla=Patvērums". Tajā ikviens stacijas apmeklētājs var pielikt savu roku, uzrakstot, izgriežot vai pielīmējot sev svarīgo vēstījumu par karu un mieru.

23. maijā ēkas īpašnieks "Latvijas dzelzceļš" demontēja izstādes reklāmas plakātus. Inga Šteimane stāsta: "Mēs darījām to, ko mēs esam darījuši septiņus gadus – izstādēm ir arī ārā lielās izkārtnes. Tas ir līgumā atrakstīts, ka šīs izkārtnes ir jāsaskaņo. Mēs to arī darījām, 7. aprīlī aizsūtot pirmo iesniegumu ar lūgumu saskaņot. Nekad tas nebija prasījis ilgāk par desmit dienām, bet process apstājās. Saskaņojuma nebija, un nebija nekādu ziņu. Tad 29. aprīlī saņēmām vēstuli, ka ir noticis apsekojums un ar norādi, ka [plakāti] nav saskaņoti un tie ir jādemontē."

Šteimanei šķiet, ka "Latvijas dzelzceļš" tik ilgi nesaskaņoja izkārtņu izvietošanu, jo kādam uzņēmumā bijušas pretenzijas par plakātu saturu.

"Latvijas dzelzceļa" pārstāve Agnese Līcīte skaidro, ka izstādes organizatori plakātus izkāra bez saskaņošanas, tāpēc tos demontēja: "Turklāt izvietoja ne tikai uz stacijas sienas esošajā reklāmas rāmī, bet papildus tam tika izmantoti arī tekstila brīvi plandoši plakāti, kas tika piestiprināti pie ēkas jumta. Tā kā šāda veida materiālu izvietošana ir pret dzelzceļa drošības prasībām, jo tos var noraut spēcīgāks vējš un apdraudēt satiksmes drošību, "Latvijas dzelzceļš" lūdza izstādes rīkotājiem tos nekavējoties noņemt."

"Latvijas dzelzceļš" skaidro, ka demontāžai neesot sakara ar izkārtņu vēstījumu.

Līcīte piekrīt, ka parasti "Latvijas dzelzceļš" plakātu izvietošanu saskaņo ātrāk, taču šoreiz tas bija ilgāk, bet likumā noteiktajā kārtībā – iekļaujoties 30 dienu termiņā.

Kuratore Šteimane sakās, ka reklāmas plakāti bijuši tādi paši, kā pirms citām izstādēm: "Tas pats izmērs, tā pati vieta, tas pats materiāls, tas pats veids, kā piestiprinājām – nu pilnīgi nekas nebija mainījies."

Māksla kā ierocis, atspoguļojot politiskus notikumus, tiek izmantota, taču Latvijā salīdzinoši reti, uzskata mākslas zinātnieks Aivars Leitis. Iemesls slēpjoties bailēs: "Jo māksliniekam ir diezgan grūti. Tad viņš negrib kādu nokaitināt, negrib provocēt. Tad viņam šķiet, ja viņš kādu provocēs, tad viņam nebūs, no kā iztikt. Bet var jau būt, ka nospēlē tas aspekts, ka viņam pašam kā cilvēkam ir cilvēciskas bailes, ka ar viņu varētu izrēķināties fiziski."

Taču vārda brīvība mākslā ir svarīga, un to nedrīkst cenzēt. Mākslinieks ar savu darbu liek uz lietām paskatīties citādāk – novērtēt citus viedokļus, notikumus un vietas, saka Leitis.

Savukārt šajā gadījumā mākslas zinātnieks saka, ka nezina lietas apstākļus, taču spriež: "Tā ir arī tāda ierēdņu spēle, jo, manuprāt, mūsu ierēdņiem brīžiem nav, ko darīt, un tad gribas izrādīt savu varu, kaut ko ierobežojot. Šādi gadījumi mums ir diezgan bieži."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti