Bilbao izstādīti viena no pasaulē dārgākajiem māksliniekiem Džefa Kūna darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Spānijas pilsētā Bilbao līdz 27.septembrim ir iespēja ieraudzīt mākslas darbus, kas paliek atmiņā ne tikai ar provokatīvo formu, bet arī to cenu. Amerikāņu laikmetīgā mākslinieka Džefa Kūna darbi maksā astronomiskas summas.

Džefs Kūns pavisam noteikti ir viens no pasaulē visdārgākajiem dzīvajiem māksliniekiem. Viņa skulptūra - balona suns no metāla - tika izsolīta par 58,4 miljoniem.

Kūna mākslas darbu cienītāji un mākslas kritiķi vienmēr ir bijuši patīkami pārsteigti par mākslinieka negaidīto pieeju un spēju atrasties mākslas tendenču avangardā. Kūna agrīnā interese par dadaismu un sirreālismu bijis kā sākums ceļojumam sevī, kura rezultātā pakāpeniski izveidojusies viņa pasaules uztvere.

"Es jūtos ļoti lepns par saviem darbiem, jo tie bagātina katru izstādes apmeklētāju. Es atceros sevi bērnībā, kad tobrīd nezināju nevienu mākslinieku. Es nezināju ne Braku, ne Matisu, arī Sezānu nezināju. Bet tas periods beidzās, pēc tam es veidoju mākslas darbus, lai katrs apmeklētājs, uz tiem skatoties, apzinās savas kultūras saknes. Katrs saskata šajos darbos savu izpratnes iespēju robežās savas šī mirkļa intereses, šī mirkļa sajūtas," saka Džefs Kūns.

Džefa Kūna darbi atšķirībā no daudziem laikmetīgās mākslas objektiem nav elitāri un uztverei nepieejami. Viņa viegli atpazīstamā mākslas valoda spēj piesaistīt plašas sabiedrības uzmanību, tā smeļas iedvesmu mākslas vēstures avotos, piemēram, sirreālismā, popārtā un dadaismā. Atsauces uz vispārzināmiem arhetipiem, greznība, rūpniecības materiālu izmantošana Kūna darbos ļaus skatītājiem vieglāk pieņemt pašam savu kultūras izpratni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti