Bērnu tiesību aizsargi aicina ņemt vērā Brektes murāļa ietekmi uz bērniem un skaidrot mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saistībā ar mākslinieka Kristiana Brektes radīto zīmējumu “Veltījums Džemmai Skulmei” uz skolas sienas Rīgas 40. vidusskolas audzēkņu vecāki vērsušies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI). Lai arī inspekcijas sniegtā atbilde nevar ietekmēt minētā mākslas darba turpmāko likteni, VBTAI vēstulē vecākiem un Rīgas domei skaidroja, ka mākslas darbs var radīt bērnos dažādas emocionālās reakcijas un jautājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi veikt skaidrojošo darbu ar bērniem. Vienlaikus VBTAI uzsvēra, ka šis darbs nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu.

Rīgas 40. vidusskolas audzēkņu vecāki iesniegumā VBTAI norādījuši, ka mākslinieka Kristiana Brektes radītais zīmējums “Veltījums Džemmai Skulmei” uz izglītības iestādes sienas aizskar bērnu tiesības un ir psiholoģiski traumējošs un degradējošs. Vecāki izteikuši prasību zīmējumu aizkrāsot. VBTAI pārsūtījuši iesniegumus izskatīšanai atbildīgajām institūcijām – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam un Izglītības kvalitātes valsts dienestam.

VBTAI nav tiesīga lemt par murāļa aizkrāsošanu, taču Rīgas domei pārsūtītajā iesniegumā un atbildē iesniegumu autoriem norādīja, ka bērnu vecākiem šajā gadījumā nav iespējams izvēlēties savu bērnu pasargāt no nevēlamas informācijas, jo attēls katru dienu būs pieejams bērnu acu priekšā bez iespējas no tā izvairīties. VBTAI informēja Rīgas domi, ka

“šādam mākslas darbam nav īsti piemērota vieta uz izglītības iestādes sienas, bet gan kādā mākslas galerijā, kur pats mākslinieks var skaidrot tā būtību un to var aplūkot tie skatītāji, kurus tas uzrunā”.

Tāpat inspekcija minējusi, ka “bērnos šāds attēls var radīt neizpratni, varbūt bailes un smieklus, kas ir saistāms ar bērnu vecumam (1.–5. klase) ierobežotām spējām uztvert šo attēlu kā mākslas darbu ar kādu dziļāku jēgu, kā to iecerējis mākslinieks”. Bērni var tieši uztvert to, kas attēlots zīmējumā, un izprast pēc savām asociācijām, nesaprast, kāpēc cilvēks ir attēlots ar vairākām krūtīm vai trim acīm. “Īpaši būtu uzsverams situācijas ētiskais aspekts, jo uz izglītības iestādes sienas attēlotais

attēls pēc sava satura un jēgas nav paredzēts bērnu auditorijai un neatbilst mācību iestādes būtībai,”

vēstulē norādīja inspekcija, uzsverot, ka atbilstoši būtu bijis iepriekš veikt izglītības iestādes vecāku aptauju un noskaidrot vecāku viedokli. Tāpat VBTAI uzsvēra, ka

“zīmējums uz izglītības iestādes sienas bērnu auditorijai nesniedz galveno vēstījumu, ko mākslinieks ir iecerējis, tādēļ būtu bijis ieteicams izvēlēties citu vietu, kur to attēlot”. 

Atsaucoties uz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 50. panta pirmo un otro daļu, VBTAI uzsvēra, ka bērniem nedrīkst būt pieejami materiāli, kuros propagandēta cietsirdīga uzvedība, vardarbība, erotika, pornogrāfija un kuri rada draudus bērna garīgajai attīstībai, neatkarīgi no to izpausmes veida, pārraidīšanas ierīces un atrašanās vietas. 

Dokumenti

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārsūtītais iesniegums Rīgas domei.pdf

Lejuplādēt

177.17 KB

Vienlaikus inspekcija medijiem norādīja, ka šī informācija noteikti nav uzskatāma par VBTAI sagatavotu atzinumu, un uzsvēra, ka šis darbs nepārkāpj Bērnu tiesību aizsardzības likumu:

"VBTAI sniegtā atbilde, ņemot vērā inspekcijas kompetenci, nekādā veidā nevar ietekmēt minētā mākslas darba turpmāko likteni,

taču VBTAI sadarbībā ar Rīgas Domi turpina sadarbību šajā jautājumā, pārstāvot iespējami labākās bērnu intereses."

Inspekcija norādīja, ka vēstulē skaidrota, kāda turpmāk būtu korektākā rīcība, pieņemot lēmumu par konkrētā mākslas darba izvietošanu pilsētvidē, un kāda ir iespējamā šī darba ietekme uz bērniem, ko būtu bijis lietderīgi ņemt vērā arī šajā situācijā.

"VBTAI joprojām uzskata, ka pirms mākslas darba izvietošanas nepieciešams ļoti rūpīgi izvērtēt tā izstādīšanas vietu.

Vienlaikus VBTAI ieskatā mākslas darbs var radīt bērnos dažādas emocionālās reakcijas un jautājumus, tādēļ ir ļoti svarīgi veikt skaidrojošo darbu ar bērniem," informācijā medijiem ziņoja inspekcijas pārstāvji.

Fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja Katrīna Jaunupe VBTAI izteikumus LSM komentēja:

"Kā redzams, arī organizācijas, kas cīnās par bērnu tiesībām un labklājību, nav vienisprātis šajā jautājumā.

Arī šajā vēstulē ir minēts, ka vieta nav "īsti", nevis tā "nav" piemērota murālim. Mēs uzskatām tieši pretēji – vieta ir ļoti piemērota, jo darbs šobrīd nav pieņemams bērnu vecākiem, bet ne jau pašiem bērniem. Līdz ar to inspekcijas vēstulē ar šo izteikumu tiek akcentēts, ka vietas piemērotību būtu jānosaka skolas bērnu vecākiem kā autoritātēm, subjektīvi lemjot, ko tieši uz pašvaldības iestādes viņi vēlās redzēt, tādējādi norādot, ka vieta pati par sevi nav problemātiska, bet problēma ir attieksmē pret to, ko mēs kā sabiedrība sagaidām attēlot uz skolas sienas. Inspekcija gan min, ka vecāki ir atbildīgi par to, kas bērniem būtu jāredz, un tādēļ ir pamatoti, ka tieši viņi vēršās pret murāli, tomēr

lielākā problēma ir tā, kā vecāki un skolas valde pamato murāļa nepiemērotību. Argumentācija balstīta izteikti emocionālā interpretācijā, kā arī tā ir neskaidra."

Portālā Manabalss.lv izveidoto iniciatīvu “Par “Brektes murāļa” steidzamu likvidēšanu no sākumskolas sienas” parakstījuši vairāk nekā 4500 iedzīvotāji. Kā vēstīts vietnē, iniciatīva ir iesniegta Rīgas domē, Latvijas Republikas tiesībsargam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijā.

Atbildīgajām institūcijām uz iesniegumiem jāsniedz atbilde mēneša laikā.

KONTEKSTS:

Augusta nogalē Rīgā, Akas ielā 10, uz Rīgas 40. vidusskolas sākumskolas ēkas sienas tika izveidots murālis “Veltījums Džemmai Skulmei”, kas tapa mākslinieka Kristiana Brektes sadarbībā ar fondu "Mākslai vajag telpu". Zīmējums rosināja sabiedrības diskusijas, un interneta vietnē Manabalss.lv tika izveidota iniciatīva “Par “Brektes murāļa” steidzamu likvidēšanu no sākumskolas sienas”, vēlāk skolas padome vērsās Rīgas domē ar aicinājumu atrast murālim piemērotāku vietu. Naktī uz 1. septembri zīmējums tika apķēpāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti