Bērnu mākslas darbi jau sesto gadu skatāmi Rīgas autoostā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sešus gadus vecās jūrmalnieces Grētas Zālītes gleznojumu personālizstāde šomēnes skatāma Rīgas Starptautiskajā autoostā. Tur ik mēnesi jau sesto gadu pēc kārtas Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmija sadarbībā ar mākslas studijām visā Latvijā veido bērnu gleznojumu izstādes. Pašlaik blakus Grētas Zālītes darbiem izvietotas pasaules slavenu gleznotāju darbu reprodukcijas; tas darīts ar domu atgādināt, ka arī šie visiem zināmie autori - kā Leonardo Da Vinči un citi - kādreiz ir bijuši bērni. Mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas vadītājs Jānis Anmanis uzskata, ka pašlaik aug jaunā Latvijas mākslinieku paaudze, kas jau izpelnījusies godalgas starptautiskos konkursos.

Rīgas Starptautiskajā autoostā ejā no kasēm uz uzgaidāmo telpu pie labās sienas regulāri izvietoti bērnu gleznojumi. Pirms sešiem gadiem pati autoosta uzrunājusi Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmiju un piedāvājusi iespēju ik mēnesi tur veidot bērnu darbu izstādes.

Šomēnes interesentiem skatāmi sešus gadus vecās jūrmalnieces Grētas Zālītes darbi. Gleznojumos figurē dzīvnieku motīvi, ķenguri, zivis, kaķi un zaķi. Ik dienu autoostu apmeklē tūkstošiem cilvēku, daudzi, kuriem transports jāuzgaida, darbus arī apskata.

"Kamēr gaidu autobusu, uzmetu acis, protams. Protams, bērniņš - kā viņš prot, tā viņš zīmē. Citam ļoti labi, cits neveiklāk kaut ko ir uzzīmējis. Izlikts tādā publiskā vietā," saka Aivars. "Esmu kādreiz skatījusies. Es reti šeit esmu, bet esmu nogājusi garām un man tiešām patīk. Es domāju, ka bērniem patīk, ka arī kādam citam patīk," pauž Inta. Savukārt kāda cita autoostas apmeklētāja norāda: "Pamanīju, ka tiešām te ir klasiskie darbi, kas man krīt acīs. Tās ir interesanti izveidotas kopijas no pasaules slaveniem šedevriem. Tas ir savienojums ar domu, ka kādreiz tie izcilie mākslinieki arī ir bijuši bērni. Ko mēs redzam šeit, "Mona Liza" un citi slavenie darbi. Protams, Mona Liza krīt acīs visvairāk."

Šomēnes blakus Grētas darbiem izvietotas vairākas pasaules slavenu gleznotāju darbu kopijas, tostarp arī Leonardo Da Vinči slavenā "Mona Liza". Izstādes rīko Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmija.

"Pa šiem gadiem, ja mēs rēķinām, ka visu laiku tās izstādes notiek un dienā 36 000 cilvēku apmeklē, tad mēnesī iznāk miljons, vispār diezgan pieklājīgi daudz. Personālizstādes notiek tādiem bērniem, kuri ļoti aktīvi, talantīgi strādā, mums ir sadarbība ar visas Latvijas bērniem. Mūsu Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmija, kura tagad svin jau 50 gadu jubileju, kopš es vadu, mēs izlēmām šim par godu izvietot bērnu darbus, [kopijas] ko radījuši pasaules ģēniji, kuri arī bija bērni," stāsta akadēmijas valdes priekšsēdētājs Jānis Anmanis.

Mazās Grētas skolotāja Inese Ziemele no mākslas studijas "Ulla" uzteic savu audzēkni: "Man pagājušajā gadā atveda tādu meitenīti Grētiņu, piecgadīgu, un viņa sāka pie manis zīmēt. Viņa ir ļoti ņipra meitene un ļoti dzīvīga, viņai ir ļoti attīstīts prāts. Kad viņa nāk pie manis zīmēt, viņa vienmēr zina, ko viņa grib. Viņa atnāk un saka - es šodien zīmēšu dalmāciešus, citreiz viņa saka - es šodien gribu zīmēt raganu. Viņa ir talantīga, attīstīta meitenīte. Pagājušajā gadā aizsūtījām darbiņus uz Taivānas starptautisko bērnu konkursu, un pagājušajā gadā viņa dabūja arī atzinības balvu konkursā "Es mīlu jūru"."

Jānis Anmanis rāda Ineses Ziemeles pieminētos katalogus, kuros apskatāmas labākās bērnu gleznas no visas pasaules. Ikgadējos starptautiskos konkursos godalgas saņem arī latvieši. "Te ir konkursi, kas notiek Taivānā, šis ir četrdesmitpiektais, pagājušajā gadā bija. Te ir mūsu Latvijas bērnu darbi. Šie ir lieli katalogi, mūsu darbiem ir piecas zelta medaļas. Ir no visas pasaule. Ja mēs simt valstu konkurencē esam pirmie, otrie vai trešie - paldies arī visiem skolotājiem, visiem, kuri darbojas ar bērniem," saka Jānis Anmanis.

Darbus izstādēs parasti maina ik pēc mēneša, kas ir pietiekami ilgs laiks, lai ar bērnu daiļradi iepazītos pēc iespējas vairāk cilvēku. Mērķis esot sniegt iespēju baudīt mākslu ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas izmanto autoostu, lai pārvietotos no vienas Latvijas pilsētas uz citu, un arī tiem, kas ir vienkārši garāmgājēji.

"Mēs katru mēnesi ar pašiem bērniem ejam un uzliekam jaunus darbus, ko viņi uzglezno. Ir visādas idejas, tāpēc man ir interesanti dzīvot. Es varētu izbeigt visu šo lietu, bet visādas jaunas idejas nāk. Ja ir iespējas izlikt un ja neredz vien trīs, četri cilvēki, bet tauta? Mēs jau cilvēkiem strādājam. Šeit ikviens miljonārs var ierasties un apskatīties un vienkāršs cilvēks, ar sunīti var atnākt, invalīdi. Šeit var iebraukt invalīdi un arī tur [var] piebraukt ar ratiņiem, paskatīties," norāda Jānis Anmanis.

Tuvākajā laikā papildu darbus plānots izstādīt arī sienas otrā pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti