Berlīnē atklāts nākotnes muzejs ar Latvijas mākslinieku Šmitu instalāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Berlīnē nākotnes muzeja “Futurium” lielās atklāšanas ietvaros 5. septembrī tika atklāta arī izstāde, kurā par daļu no “Futurium” pastāvīgās ekspozīcijas kļūs mākslinieku un jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātāju Rasas Šmites un Raita Šmita instalācija "Biotricity – baktēriju laiks", paziņojumā medijiem informē RIXC pārstāvji.

“Futurium” ir nākotnes ēka, kas aicina visu vecumu apmeklētājus ielūkoties rītdienā. Tajā atrodas gan muzejs, kas attēlo visdažādākās nākotnes vīzijas, gan nākotnes laboratorija, kurā apmeklētāji var veikt paši savus atklājumus, kā arī sarunu telpa dialogam starp dažādu jomu pārstāvjiem.

Iespējami, tikai iedomājami, kā arī vēlami nākotnes scenāriji tiek apspriesti šajā nākotnes muzejā. 

"Futurium” pulcē ekspertus un pārstāvjus no visdažādākajām jomām – zinātnes, kultūras, politikas, biznesa un citām – un ir atvērts ikvienam, kas vēlas dalīties ar savu viedokli saistībā ar nākotnes jautājumiem. Pirmos trīs gadus – līdz 2022. gada beigām – ieeja muzejā būs bez maksas.

No 5. septembra instalācija “Biotricity – baktēriju laiks” būs apskatāma “Futurium” muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mākslas darba idejas autori mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits, kuri pirms vairākiem gadiem sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes un Cietvielu fizikas institūta Ūdeņraža laboratorijas pētniekiem un jauno zinātnieku Artūru Grudulu uzsāka kopīgus eksperimentus ar “mikrobu degvielas” šūnu tehnoloģiju (MFC – microbial fuel cell).

Šīs “zaļās” enerģijas tehnoloģijas pamatā ir princips, ka baktērijas, kas dzīvo dubļos, dīķu, ezeru un citu ūdenstilpņu nogulsnēs, kur ir daudz organisko vielu, bet nav skābekļa, ģenerē nelielu daudzumu elektriskās strāvas. Šo eksperimentu rezultātā mākslinieki Šmiti ir radījuši mākslas darbu sēriju ar kopīgo nosaukumu “Biotricity”, izmēģinot šīs “dzīvās baktēriju baterijas” darbību dažādās vidēs.

“Futurium” muzejā Berlīnē izstādītā instalācija “Biotricity – baktēriju laiks” sastāv no vairākām “dubļu baterijām”, kas katra ražo apmēram pusvoltu elektrības.

“Dubļu baterijas” ir saslēgtas ķēdē, un elektriskā strāva tiek izmantota, lai darbinātu pulksteni. Tā kā elektrību šajā gadījumā “ražo” dzīvi mikroorganismi, tad enerģija svārstās, un elektrība uz pulksteni plūst nevienmērīgi – reizēm saražo vairāk, reizēm nepietiekami. Attiecīgi arī laiku pulkstenis rāda atbilstoši baktēriju aktivitātei. Instalāciju papildina video ar “baktēriju baterijas” eksperimentiem brīvdabā – LU Botāniskā dārza dīķī (2014-2015). Šajā video laiks ir “sakompresēts” – 10 minūšu video materiālā ir apskatāmi septiņu mēnešu vides attēlu ieraksti un elektrības svārstību dati laika posmā no vasaras līdz pavasarim, radot “zaļās” enerģijas poētiku.

“Biotricity” mākslas darba autori – Rasa Šmite un Raitis Šmits – ir starptautiski atzīti mākslinieki un kultūras novatori, kas strādā ar zinātni un jaunajām tehnoloģijām. Šmitu jaunākajos mākslas darbos tiek risinātas attiecības starp cilvēkiem un augiem, dabu un tehnoloģijām. 2017. gadā mākslinieki ieguva Kultūras ministrijas Izcilības balvu kultūrā un 2019. gadā tika nominēti Purvīša balvai par personālizstādi “Mikropasauļu svārstības”.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti