Rīta Panorāma

Kristians Krahts "Mirušie" - romāns par attēlu spēku

Rīta Panorāma

Daļā Somijas uz laiku slēgs kafejnīcas un restorānus

Beļģijā turpinās van Eiku altārgleznu "Dieva jēra" restaurāciju

Beļģijā turpina brāļu van Eiku altārgleznu restaurāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Beļģijā turpināsies pasaulslaveno 15. gadsimta mākslinieku brāļu van Eiku altārgleznu “Dieva jēra pielūgšana” restaurācija. Jau atjaunoto mākslas darbu interesenti varēs iepazīt citā Ģentes baznīcas vietā.

“Nākamā gada sākumā sāksies augšējo paneļu (Ādams un Ieva) atjaunošana. Tas izmaksās apmēram divus miljonus eiro.  80 procentus ieguldīs Flandrijas valdība, bet pēc tam 20 procentus privāts fonds. Līdzekļi jau ir nodrošināti.”

Visu altārgleznu restaurāciju eksperti plānoja paveikt četru ar pus gadu laikā, taču darbi ieilga un izmaksās vairāk nekā sākotnēji bija aprēķināts. Centrālajā darbā attēlots Dieva jērs, kas tiek ziedota uz altāra, atgādinot par Jēzus Kristus upuri, un tas sākotnējo izskatu atguva pagājušā gada sākumā. Jau tuvākajā laikā sāksies nākamais posms, kuru laikā atjaunos septiņus augšējos paneļus, kuros attēlots Kristus, Dievmāte, Svētais Jānis, dziedošie un muzicējošie eņģeļi, kā arī Ādams un Ieva.

Brāļu Hūberta un Jāna van Eiku meistardarbs radīts 1432. gadā, un mākslas mīļotāju interese par to ir milzīga. Tāpēc atjaunotā glezna novietota Sakramenta kapelā, kura drīz būs atvērta apmeklētājiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti