Bauskas pilī atklāj Kārlim IV veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Čehijā šis gads tiek aizvadīts Čehijas karaļa un Romas ķeizara Kārļa IV 700. dzimšanas dienas zīmē.

Kārlis IV ir bijis ne vien nozīmīgs tā laika politiķis, bet arī uzskatāms par Čehijas galvaspilsētas Prāgas izaugsmes pamatlicēju. Joprojām Prāgā ir viņa vārdā nosauktā universitāte, Kārļa tilts un Kārļa laukums.

Atzīmējot apaļo jubileju, Bauskas pilī atklāta Kārlim IV veltīta ceļojošā izstāde, ko sagatavojis Čehijas Nacionālais muzejs.

Senās mūzikas skaņas šoreiz iztēlē rosina pārcelties uz Čehiju septiņus gadsimtus senā pagātnē, kad tur valdīja Luksemburgu dinastija. Šis laika posms tiek uzskatīts par uzplaukuma laikmetu čehu vēsturē. Varas virsotnes tika sasniegtas Kārļa IV valdīšanas laikā.

„1346. gadā Kārlis IV tika ievēlēts par Romas karali. Gadu vēlāk, pēc viņa tēva Jana Luksemburga nāves, viņš tika kronēts par Čehijas karali, bet 1355. gadā par Romas imperatoru,” norādīja Čehijas Nacionālā muzeja direktors Mihals Lukešs.

Atzīmējot Čehijas karaļa un Romas impērijas ķeizara Kārļa IV 700. jubileju, Bauskas pilī atklāta izstāde no Čehijas Nacionālā muzeja krājumiem.

Tajā apskatāmas 14. gadsimta arhitektoniskas būvdetaļas no Prāgas, 13 teksta planšetes ar vēstures faktiem, kā arī unikāli dukātu eksemplāri. „Kārļa IV valdīšanas laikā no Baltijas jūras krastiem caur Čehiju veda dzintara ceļš. Tika vestas luksusa preces, un, tā kā tajā laikā Čehijā tika kalti dukāti, tad par šīm luksus precēm tika maksāts ar šiem dukātiem. Mūsdienās šo dukātu ir ļoti maz, tāpēc tiem ir ļoti liela vērtība un tie arī simbolizē Baltijas un Čehijas sadarbību tajos laikos,” saka Lukešs.

Čehijas Nacionālajam muzejam šī izstāde ir pirmā Latvijā. Bauskas pils par izstādes atklāšanas vietu izvēlēta, jo to atjaunoja čehu restauratori. „Mums jau vairāk nekā 30 gadus ir sakari ar Čehiju. Bauskas pils ir tas objekts, kuram saistība ar Čehiju ir bijusi visvairāk,” norāda Bauskas pils muzeja direktors Māris Skanis.

Izstādes atklāšanā klātesošos sveica Čehijas vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks, bet septembrī izstādi plāno apmeklēt arī Čehijas Republikas kultūras ministrs. Iespējams, tas dos jaunu impulsu Latvijas - Čehijas kultūras attiecību stiprināšanā. Šī gada nogalē izstāde būs apskatāma arī Igaunijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti