Dienas ziņas

VAC cer uz lielāki donoru aktivitāti

Dienas ziņas

Dunalkas pamatskolā izlaidums tikai vienai skolniecei

Bauskas pilī apskatāmas "Koronetes"

Bauskas pilī atklāj Edītes Pauls-Vīgneres izstādi «Koronetes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Savā iztēlē es tās redzu kā rotas, kas svētkos ļauj mums justies kā karalienēm un princesēm," tā par savu unikālo galvas rotu izstādi “Koronetes” saka māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere.

Gada sākumā pazīstamā tekstilmāksliniece kopā ar rakstnieci Noru Ikstenu izdevusi grāmatu ''Koronetes'', bet tagad 80 kroņi, tiāras un diadēmas apskatāmi Bauskas pilī.

Viena no Bauskas pils zālēm šajā nedēļas nogalē ikvienu apmeklētāju pārsteidza ar neparastu krāšņumu un spozmi. To radījusi mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstāde ''Koronetes''. Tās ir ļoti krāšņas galvas rotas, kas ataino renesanses laikmetu, kas māksliniecei ir ļoti tuvs. "Renesanse ir mana mīlestība, un tad es domāju - nu, pamēģināšu. Bija viens vainadziņš, divi, tad es iekarsu un līdz savai jubilejai uztaisīju 75," stāsta Pauls-Vīgnere.

Bauskas pilī atklātajā izstādē apskatāms jau 81 vainadziņš, un pēdējais tapis tikai dažas dienas pirms izstādes atklāšanas. To, cik kilogramu pērlīšu un dažādu krāsainu akmentiņu izlietots, Edītes kundze gan nevar pateikt, jo skices un maketus savām koronetēm netaisot. "Es tā katreiz, kad sāku kaut ko veidot, eju kaut ko nopērku, vai kāds kaut ko iedod vai atstāj, bet bez zīmējumiem. Es improvizēju vienkārši," viņa norāda.

Katram vainadziņam un diadēmai dots arī savs nosaukums, bet, lai sīkos pērļu rakstus labāk varētu izpētīt, krāšņo izstādi papildina Valda Ošiņa fotogrāfijas.

"Es zinu ko nozīmē izšūt vienkāršu tautas tērpa vainadziņu, bet tas, kas te ir ielikts ... kāda doma, kāda filozofija un pacietība, tas ir apbrīnas vērts," norāda izstādes apmeklētāja Solveiga Ikerte.

16. gadsimtā sievietes neesot staigājušas bez galvas segas. Vienkāršajām sievietēm tā bijusi aube, bet dāmas rotājušas arī cepures.

Izstāde "Koronete" būs apskatāma līdz jūlija beigām, kad to nomainīs pastāvīgā krāsns podiņu kolekcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti