Dienas ziņas

Kuldīgas novada muzejam – 80

Dienas ziņas

Pirmie akordi jaunajā koncertzālē "Lielais dzintars"

Bauskā atklāj "Sieviešu pasauli"

Bauskā atklāj «Sieviešu pasauli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lielākais ir radīšanas prieks, bet ne mazāk svarīgi ir ar to dalīties. Bauskā jau par tradīciju kļuvušas biedrības "Latvijas tekstilmozaīka" tekstilmākslas darbu izstādes. Šogad līdzās 18 meistarēm no Latvijas savu veikumu skatītāju vērtējumam nodevusi arī māksliniece no Čehijas.

Tekstilmozaīkai, kas veidojas, kopā liekot dažādus auduma gabaliņus, ir ļoti sena vēsture. Baltijas valstīs tā bija pazīstama jau 20.gadsimta sākumā, vien toreiz audumi bija ļoti dārgi, tāpēc galvenokārt otrā elpa tika piešķirta lietotiem drēbju gabaliņiem.

"Pirmskara Igaunijā bija ļoti dārgi audumi, katrs gabaliņš tika izmantots, tāpēc viņiem ir vairāk saglabājušies darbi. Latvijā līdz šim esot saglabājies Valmierā vilnas segas fragments," stāsta izstādes kuratore Gunta Skeltona.

Pēdējos gados šis mākslas veids iegūst aizvien lielāku popularitāti. Bauskā jau trešo reizi atklāta tekstilmākslas izstāde, kurai dots nosaukums ''Sieviešu pasaule''.

"Bez šīm sievietēm izstāde nenotiktu. Ir ieguldīts ļoti liels darbs, sievietes ir strādājušas stundām, atraujot [laiku] gan no miega, gan ģimenes. Jāsaka milzīgs paldies ģimenēm par milzīgo pacietību, jo šo darbu bez ģimenes nav iedomājams paveikt," uzsver Gunta Skeltona.

Pie viena darba atkarībā no tā lieluma tiekot strādāts no dažām stundām līdz pat vairākiem mēnešiem.  Mākslas darba tēmas rodas ļoti dažādi, bet visos tajos iešūtas emocijas. "Teiksim, tad, kad man aizgāja kaķis, kas bija 16 gadus ģimenes loceklis, tad es uzšuvu viņam lielu segu, un pēc tam arī spilventiņu, lai es šad tad varu paskatīties," atklāj kādas tekstilmozaīkas veidotāja Rita Sīmane.

Līdzās biedrības ''Latvijas tekstilmozaīka'' meistaru darbiem izstādīti arī čehu mākslinieces Janas Duškovas darbi. Viņai jau ir pieredze izstādēs Eiropā, bet Latvijas skatītāju vērtējumam tie nodoti pirmoreiz. "Es esmu tadicionālā tekstilmozaīkas šuvēja. Man patīk ģeometrija, man patīk, ka visas vīles ir ļoti precīzas, noteiktā platumā, un darbi ir skaisti," norāda Jana Duškova.

Tekstilmākslas izstāde Bauskas muzejā būs apskatāma līdz 10.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti