Bastejkalna virsotnē atklās Boža «Soliņus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 13. novembrī, plkst. 16 Bastejkalna virsotnē tiks atklāts trešais paliekošais mākslas objekts – Ērika Boža “Soliņi”, kas galvaspilsētas vidē tiek uzstādīts Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas “Māksla publiskā telpā” ietvaros.

“Soliņi” vienlaikus ir gan mākslas darbs, gan funkcionāli lietojams objekts - tas pilnībā vienādo mākslu ar dzīvi pilsētā. Tas sastāv no 12 dažāda augstuma soliņiem, kuri regulāri izvietoti uz 16 metru diametra pamatnes. Soliņu izgatavošanai izmantots betons.

“Soliņi ir demokrātiski: ir iespēja izvēlēties, kādā augstumā sēdēt, ir iespēja izvēlēties būt atšķirīgam. Soliņi māca uzdrīkstēšanos. Soliņi ir nedaudz mistiski: aplī sakārtotas struktūras, tāda kā Stounhendža pilsētas centrā, vienmēr liek iedomāties par kādu rituālu virsvērtību, it īpaši, ja vēl ceļš pirms tam ved kalnā augšup. Apsēsties vienā aplī kopā ar nezināmiem garāmgājējiem – tas droši vien prasīs īsu pārdomu un sevis sagatavošanas mirkli. Galu galā – kur vispār likt skatienu?! Vai skatīties uz apļa vidu, kur nekā nav, vai arī uz pretimsēdošo otrajā pusē? Nedaudz neveikla, bet ļoti terapeitiska situācija dienas skrējiena vidū. Bet soliņi tomēr ir demokrātiski: ja gribas, var arī sēdēt, pagriežot visiem muguru,” pauž mākslinieks Ēriks Božis.

“Ēriks Božis līdzīgus paradoksālus mākslas darbus pilsētvidē veidojis no 90. gadu vidus. Tie ir īstenoti Rīgā, Gracā, Stokholmā un cituviet. Tagad Rīga iegūst interaktīvu paliekošu mākslas darbu, kuram mākslas profesionāļu vidē paredzams skaidrojums ar daudzām interpretācijas iespējām. Šis šķietami ikdienišķais un rotaļīgais objekts ir rūpīgi intelektuāli izspriests un sagatavots,” stāsta programmas kuratore Helēna Demakova.

Ēriks Božis (1969) 1993. gadā absolvējis Liepājas lietišķās mākslas koledžu. Pirms mākslas darba “Soliņi” Božis radījis vairākus mākslas objektus publiskajā telpā, piemēram, "Vietējām sarunām", “N.E.W.S.” Zviedrijā u.c.

Jau vēstīts, ka programmu “Māksla publiskā telpā” 2014. gadā atklāja ar jauno mākslinieku Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura mākslas objekta “Klusā daba” inaugurācijas ceremoniju Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā septembra beigās. Savukārt 10. novembrī pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāja programmas otro objektu – Ojāra Pētersona mākslas darbu “Lielā vāze”.  

2015. gadā programmas “Māksla publiskā telpā” ietvaros paredzēts atklāt vairākus jaunus mākslas objektus Rīgas pilsētvidē.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programma “Māksla publiskā telpā” aizsākās 2013. gadā. Programmas praktiskā iecere ir radīt paliekošus laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē. Programmas vadmotīvs ir domātprieks, lai uzsvērtu, ka laikmetīgā māksla pilsētvidē varētu vairāk ienest pozitīvu pārsteigumu, paradoksu, pasaules elpu un domas klātbūtni.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti