Kultūras ziņas

Izstāžu ciklā "Divdabis" - Ieviņš/Meldere

Kultūras ziņas

"Carnival Youth" pirmais albums latviešu valodā

Baltijas klasiķu gleznas izstādīs Orsē muzejā

Baltijas simbolisma izstādes kurators: Īpašais jūsu mākslā ir dabas izjūta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nākamā gada aprīlī vienā no pasaulē ievērojamākajiem mākslas muzejiem - Parīzes "Orsē" muzejā - atklās līdz šim lielāko Baltijas simbolisma mākslas izstādi. Kā novērojis izstādes “Simbolisms Baltijas valstu mākslā” virskurators Rodolfs Rapeti (Francija), īpašais mūsu mākslā ir dabas izjūta.

No nākamā gada aprīļa līdz jūlijam vienā no pasaules vadošajiem mākslas muzejiem "Orsē" Parīzē tiks eksponēti spožākie Baltijas valstu simbolisma darbi. Šodien tas tika oficiāli paziņots, pulcējoties Latvijas, Francijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas ekspertiem un amatpersonām. Pēdējo reizi šāda Baltijas mākslinieku darbu kopizstāde Parīzē notika pirms 80 gadiem.

"Muzejs, kurā ir visi pasaules vārdi un uzdevums un misija ir arī atklāt, mūs nosauca par "terra incognita" - nezināmo zemi," saka projekta “Simbolisms Baltijas valstu mākslā” vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece. "Vai  mums patīk, vai nepatīk, mākslā mēs neesam pazīstami kā Baltija, un Orsē muzejam tā ir izstāžu politika."

Simbolisms ir 19. un 20.gadsimta mijas māksla, kura spožākie pārstāvji nāk no Francijas un Beļģijas. Spēcīgu ietekmi tas atstāja arī uz mūsu gleznotājiem, kuru darbus diemžēl pasaulē pazīst tikai eksperti. Latviju izstādē pārstāvēs Rozentāla, Purvīša, Valtera un vēl 13 autoru darbi.

"Īpašais jūsu mākslā ir dabas izjūta. Piemēram, Valtera vai Purvīša ainavas, kurās ir ļoti īpaša pieeja dabai. Šie mākslinieki to glezno kā dzīva cilvēka portretu. Manuprāt, tas ir unikāli," uzskata izstādes “Simbolisms Baltijas valstu mākslā” virskurators Rodolfs Rapeti.

Lietuvas mākslu Parīzē pārstāvēs, piemēram, Čurļoņa un Ruštiča darbi, bet igauņu - Rauda un Megi gleznojumi. Kopumā ekspozīcija sastāvēs no 150 glezniecības, grafikas un tēlniecības darbiem. Izstādes virskurators uzsver, ka ekspozīcija netiks iedalīta pa valstīm, bet trijās tēmās – mīti, dvēsele un daba.

"Izstāde nav domāta, lai parādītu vienādu skaitu mākslinieku no katras tautas. Tas būtu labākais ieteikums sliktas izstādes veidošanā. Es izvēlējos mākslu pēc tās kvalitātes. Tomēr - neesmu skaitījis -, bet, manuprāt, galu galā no katras valsts sanāks līdzīgs skaits mākslas darbu," saka Rapeti.

Baltijas simbolistu izstāde Parīzē tiks atklāta 15.aprīlī un vienlaikus ar to tiks atklātas renovētās Orsē muzeja pirmā stāva telpas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti