Labrīt

Vilnis Ķirsis: ir jārod risinājums mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošībai

Labrīt

Izmaiņas sūtījumu saņemšanā. Skaidro VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls

Reiņa Lodziņa skaņas instalācija ''Tallinas ledājs''

Ausu vadīts ceļojums – Reiņa Lodziņa skaņas instalācija «Tallinas ledājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dažādu laikmetīgās mākslas veidu sastapšanās vieta nu jau vairākus gadus ir Tallinas ielas kvartāls, kur darbojas kultūrvieta “Tu jau zini Kur”. Šogad tur vienā no angāriem durvis vērusi arī jauna izstāžu zāle, kurā īpaši gaidīti dažādi eksperimentāli projekti, kas māksliniekiem ļauj izpausties brīvi un ar plašu vērienu.

30. jūnijā tur atklāj Reiņa Lodziņa skaņas instalāciju “Tallinas ledājs”, kurā autors eksperimentē ar skaņas iedarbību uz dažādām cilvēka maņām. Reinis Lodziņš šogad beidzis Glāzgovas Mākslas skolas Dizaina nodaļu, un viens no viņa intereses laukiem ir skaņas, telpas un cilvēka attiecības.

Tallinas ielas kvartāls un kultūrvieta “Tu jau zini Kur” ir vide ar savu īpašu atmosfēru. To raksturo koši grafiti zīmējumi uz ēkām un kopumā radoši brīva gaisotne, kas valda gan šeit esošajās kafejnīcās, gan mākslinieku darbnīcās. Vienā no industriālajiem angāriem, kurā darbojas izstāžu zāle, savu jauno skaņas instalāciju “Tallinas ledājs” uzstādījis mākslinieks Reinis Lodziņš. Vizuāli redzams, ka visapkārt telpai viņš izvietojis 10 skaļruņus, bet izstādes būtība nav uztverama ar acīm, bet gan ar ausīm.

No visām tumbām vienlaicīgi nākošā skaņa klausītājā rada īpatnēju vibrējošu sajūtu.

Reinis Lodziņš aicina izstādi baudīt kustībā, pastaigāt apkārt, ik pa laikam apstāties un ieklausīties ritmos, toņos un pulsācijās, kas dažādās vietās ir atšķirīgas.

Izstādes ideja izrietējusi no viņa intereses par kādu fenomenu no fizikas lauka, kas viņu ļoti interesē jau kopš vidusskolas laikiem, un tā ir viļņu interference.

“Viļņu interference raksturo, kā skaņas viļņi pārklājas un mijiedarbojas telpā. Uz papīra vai kādās skaņas apstrādes programmās tas viss ir ļoti pašsaprotami, bet cita lieta ir tas, kā tas strādā realitātē. Tad tajā visā ir kaut kas maģisks, varens un mistērisks,” skaidro mākslinieks. Viņš iepazīstina ar izstādes uzstādījumu: “Šeit ir šīs desmit tumbas, kas katra laiž līdzīgus, bet nedaudz nobīdītus toņus. Un tad kopā tie iešūpina visu telpu un liek tai vibrēt. Un, virzoties cauri, vibrācijas mainās, mainās to spriegums, to ritms.

Tas, kas rada vibrācijas, ir pati telpa, un, tai ejot cauri, var atklāt, cik dažādos veidos šīs tumbas var kaut kādā ziņā “sarunāties”.

Un tad arī tiek uztaisīts tāds liels, šīs izstāžu zāles izmēra mākonis, kas nav redzams. Jā, un tas viss ir tāds ausu vadīts ceļojums.”

Mākslinieks Reinis Lodziņš
Mākslinieks Reinis Lodziņš

Lai izstādes apmeklētājs varētu vieglāk atrast interesantākās skaniskās vietas, izstādē būs izveidotas takas, pa kurām klausītājam ieteicams doties. Izstādē autors skaņas arī ik pa laikam mainīs, līdz ar to mainīsies arī izstādes noskaņa. Lai audio ceļojumu izbaudītu pēc iespējas pilnvērtīgāk, Reinis Lodziņš aicina tajā uzkavēties vismaz 10 līdz 20 minūtes; ātri ieskrienot, izstāde būs grūtāk uztverama.

Izstādei nav konkrētas tēmas, jo autors vēlas, lai katrs apmeklētājs ļaujas savām asociācijām.

Viņa paša asociācijas ietvertas izstādes nosaukumā “Tallinas ledājs”: “Es pats, ejot cauri šai telpai, sajutos kā šļūdonis. Tā lēnām slīdot plūsmainā kustībā it kā cauri kādiem neredzamiem kalniem un ielejām. Tā lēnā plūšana, tas masveidīgums man atgādināja šļūdoni, ledāju.”

Izstāde “Tallinas ledājs” iekļaujas izstāžu ciklā “Artefaktu konstrukcijas”. Cikls rosina eksperimentēt, un līdz šim to jau ar savām izstādēm darījuši mākslinieki Miķelis Mūrnieks un Pauls Rietums. Miķelis Mūrnieks rādīja putu konstrukcijas metāla ietvaros ar lateksa virsmu, un viņa izstāde bija komentārs par vīrieša skatienu uz sievieti. Pauls Rietums savukārt eksperimentēja, telpu piepildot ar milzīgiem piepūšamiem plēves pūšļiem.

Izstāžu cikla "Artefaktu konstrukcijas" kuratore Tīna Pētersone
Izstāžu cikla "Artefaktu konstrukcijas" kuratore Tīna Pētersone

Kuratore Tīna Pētersone atklāj cikla ieceri: “Kopumā ideja, izveidojot šo telpu, Mazo zāli, ir sniegt apmeklētājiem nepastarpinātu satikšanos ar mākslu. Svarīgi, ka tā atrodas brīvi publiski pieejamā vietā, un interesants ir faktors, ka daudzi cilvēki iemaldās te gluži nejauši, ejot garām, un tas, manuprāt, ir pats būtiskākais, ka mēs varam sasniegt cilvēkus, kas ir ārpus ierastajiem mākslas lokiem un ka

mēs iepazīstinām vienkārši cilvēkus ar mākslu kā komunikācijas formu, kā domāšanas veidu, kā sevis bagātināšanas līdzekli.”

Reiņa Lodziņa skaņas instalācija “Tallinas ledājs” kultūrvietas “Tu jau zini Kur” izstāžu zālē būs pieejama līdz 11. jūlijam. Nākamā ciklu turpinās Alise Sondore, kura rādīs savu izveidoto lielformāta objektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti