Augustā atklās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādi ‒ filmēšanas laukumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA2) izstāde, kas aizņems 20 hektārus Tarkovska filmām raksturīgās gaisotnes caurstrāvotajā Andrejsalā, būs atvērta skatītājiem no 20. augusta līdz 13. septembrim un šajā laikā arī pārtaps par pilnmetrāžas filmas uzņemšanas laukumu, medijus informē RIBOCA pārstāvji.

Kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas veidotās otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādes pabeigšanu, producēšanu un instalēšanu nācās pēkšņi apturēt vien divus mēnešus pirms cerētās atklāšanas maijā. Organizatori lēma projektu, kuram vajadzēja tikt atklātam 2020. gada 16. maijā un ilgt līdz pat rudenim, pārvērst par pilnmetrāžas mākslas filmu, bet nepabeigto izstāde ‒ par filmas uzņemšanas laukumu

Apmeklētāji varēs aplūkot izstādi, kā arī kļūt par lieciniekiem filmas uzņemšanai.

Trijās izstādes darbības nedēļās notiks performances, gidu vadītas ekskursijas un publiskās programmas pasākumi, vienlaikus tiks ievēroti nepieciešamie higiēnas un sociālās distancēšanās noteikumi.

RIBOCA2 kuratore Rebeka Lamarša-Vadela ir topošās filmas radošā direktore un scenārija autore.

Savukārt tās līdzrežisora postenis uzticēts pazīstamajam latviešu kinorežisoram Dāvim Sīmanim, un par galveno filmas operatoru izraudzīts Andrejs Rudzāts.

Sagaidāms, ka veidotā filma piedzīvos pirmizrādi 2021. gada sākumā.

Papildus izstādei tiks izdots arī katalogs - to, iedvesmojoties no kserokopijas procesa estētikas, noformējuši "The Laboratory of Manuel Bürger / Collaboratoires MB".

"Projekts, pa pusei drupas, pa pusei būvlaukums, kas vidējs starp pagātnes sabrukušajiem sapņiem un tagadnes realitāti, transformēts par unikālu pieredzējumu, kas apliecina šodienas ierobežojumus un iespējas, atzīmē organizatori.

“Tāpat, kā pati izstāde, arī filma runās par sliekšņiem un pārvērtībām situācijā, kad kādai konkrētai pasaulei pienācis gals.

Scenārijs izseko sākotnējā izstādes plāna paliekām, līkločojot starp nepabeigtajām, pārveidotajām un no jauna radītajām iecerēm, un risinās kā odiseja, rāms plūdums un meditācija par lietu nepastāvību. Filma ir veltījums topošai labvēlīgai, caur valdzinājuma atjaunotnes procesu izgājušai pasaulei, kurā mākslas darbi funkcionē kā domu ceļazīmes,” uzsver Rebeka Lamarša-Vadela.

Par RIBOCA

Otrās Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles "viss reizē zied" kuratore ir Rebeka Lamarša-Vadela (Rebecca Lamarche-Vadel). Biennāles norise bija paredzēta no 2020. gada 16. maija līdz 11. oktobrim.

Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), kas dibināta 2016. gadā notiek reizi divos gados, un tās radošā vadība ik reizi tiek uzticēta citam starptautiska mēroga mākslas kuratoram. RIBOCA ir sabiedriska iniciatīva, kuru aizsākusi biennāles fonda dibinātāja Agnija Mirgorodska, lai pievērstu starptautisku uzmanību kultūras norisēm Baltijas reģionā, kā arī lai veicinātu domu apmaiņu un sadarbības iespējas, kas piešķirtu Rīgai īpašu vietu mākslas pasaules kartē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti