Kultūras ziņas

Indrai Rišei – 60, Romualdam Jermakam – 90

Kultūras ziņas

Pasniedz Purvīša balvu 2021

Fotogrāfa Jāņa Deinata "Blaknes"

Atteikties, lai dotos uz priekšu. Fotogrāfs Jānis Deinats 60. jubileju atzīmē ar izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Fotogrāfija nevilšus parāda, kas ir dzīve, tāpēc fotogrāfijas sūtība ir būt lieciniekam,” teic fotogrāfs Jānis Deinats. Viņš 12. jūnijā svinēs 60. jubileju un fon Stricka villā atklās izstādi “Blaknes”.

Jānis Deinats ir pazīstams kā izcils portretists. Izstādē “Blaknes” viņš ir portretējis pats sevi, pievēršoties pašanalīzei un identitātes meklējumiem. Ar izstādes nosaukumu “Blaknes” mākslinieks akcentē šīs parādības klātbūtni katrā dzīves situācijā, kas ne vienmēr ir nojaušama, bet allaž klātesoša.

“Jebkurā reizē, jebkurā gadījumā, kad tu izvēlies, tev ir no kaut kā jāatsakās.

Ja tu dodies uz priekšu, garantēts, ka tev īsti nebūs labi, bet visa evolūcija balstīta uz to, ka mēs no kaut kā atsakāmies, lai dotos uz priekšu,” saka Deinats.

Izstādes ekspozīciju veido speciāli tās vietai un notikumam izvēlēti darbi ar autora sajūtu refleksijām. Fotomākslinieka pasaules redzējuma dominante ir daba. Viņam piemīt tāds mūsdienu Purvīša potenciāls – taču klasisko ainavu viņš apvieno ar ironisku skatījumu un izsmalcinātu estētismu.

Mākslas zinātniece Diāna Barčevska raksturo Deinata izstādi: “Šīs ainavas rosina iztēli, un tas pārdzīvojums rodas mūsos, bet komplektā ar šo ainavu. Mēs skatāmies, mēs esam gatavi pārdzīvot vai kaut ko just. Tādā sinerģijā rodas šis tēlainais pārdzīvojums.”

Deinata gleznieciskajām ainavām piemīt plaša interpretācijas amplitūda, tajās ir stāsts, intriga un poēzija. Nejaušības elements tām piešķir vieglumu un neobligātumu. Kaut darbu pamattonis ir klusināts un lirisks, tiem piemīt arī noslēpumainība, kas it kā brīdina: “… ne vienmēr tas ir tas, ko jūs redzat”.

Jāņa Denata izstāde “Blaknes” fon Stricka villā būs skatāma aptuveni mēnesi, sazinoties ar pašu mākslinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti