Atrasta filmā «Maizais Stjuarts» pamanītā ungāru modernista glezna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc vairāku gadu pūlēm Ungārijas Nacionālās mākslas galerijas darbiniekam, mākslas zinātniekam Gergeli Barki izdevies atrast 20.gadsimta sākuma ungāru modernista  gleznu, ko viņš pamanīja filmā „Mazais Stjuarts”. Tagad glezna atgriezusies Ungārijā un 13. decembrī to pārdos izsolē Budapeštā, raksta „New York Post”.

Mākslas zinātnieks Gergeli Barki pamanīja ungāru modernisma klasiķa Roberta Bereni gleznu „Guļoša sieviete ar melnu vāzi”, 2009. gada Ziemassvētkos kopā ar meitu skatoties 1999. gadā uzņemto bērnu filmu. Glezna tika uzskatīta par zudušu, jo pēdējās ziņas par to atrodamas 1928. gada materiālos par gleznas eksponēšanu izstādē

„Glezna parādījās kadrā vairākas reizes, tā kā man bija iespēja pārliecināties, ka es nejūku prātā,” atradumu komentēja Barki, stāstot, ka sazinājies ar filmas veidotājiem - „Sony Pictures” un „Columbia Pictures”.

Pēc vairākiem gadiem Bereni mākslas pētniekam izdevās atrast „Mazā Stjuarta” dekoratori, kura, kā izrādījās, bija iegādājusies gleznu filmas vajadzībām kādā antikvariātā Pasadenā, Kalifornijas štatā, par 500 ASV dolāriem.

Pēc filmas pabeigšanas dekoratore gleznu paturējusi un bija ļoti pārsteigta, kad Barki viņai pastāstīja par mākslas darba vērtību. Glezna daudzus gadus bija rotājusi guļamistabu dekoratores dzīvoklī Vašingtonā.

Pateicoties Barki glezna atgriezusies Ungārijā, raksta mediji. Kolekcionārs, kuram filmas dekoratore pārdeva Bereni gleznu, tagad izlicis to „Virag Judit” izsolē Budapeštā. Sākumcena – 110 tūkstoši dolāru.

Roberts Bereni bija modernistu grupas "Astotnieks" dalībnieks. Mākslinieks veicinājis kubisma un ekspresionisma ideju popularizēšanu Ungārijā. Bereni mākslas darbi bija gan speciālistu, gan publikas iecienīti, tomēr mākslinieks vairāk pazīstams ar savām mīlas dēkām. Viena no tām - ar aktrisi Marlēnu Dītrihu 1920. gados Berlīnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti