Dienas ziņas

"Tautas panorāma" rīt Ērgļos un Stalbē

Dienas ziņas

Debates Lielbritānijā – plaši apmeklētas

Atklāta Džemmas Skulmes personālizstāde

Atklāta Džemmas Skulmes personālizstāde Valmierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc dažām dienām - 20. septembrī - viena no izcilākajām latviešu māksliniecēm - Džemma Skulme svinēs savu 93. dzimšanas dienu.  Valmieras muzejā tikko atklāta viņas jaunākā personālizstāde “Mākoņgabali”. Muzeja abos stāvos skatāmas vairāk nekā 50 gleznas, kas tapušas pēdējo divu gadu laikā, un pati māksliniece tās raksturo kā materializētu dzīvošanas sajūtu.

Atklājot savu personālizstādi, māksliniece Džemma Skulme saka - salīdzinot ar citiem manas glezniecības periodiem, šie darbi ir lakoniskāki, tas ir citāds vispārinājums un zīmes meklējums. Tomēr tā joprojām ir mana īpašā valoda, un jācer, ka skatītājiem izdosies to nolasīt. 

"Paskatieties to biezumu, to plānumu, to skrāpējumu, kas man ir bijis svarīgs un kas ir manas valodas atradums, rāda Džemma Skulme.

Māksliniece tagad retāk ņem rokās otu, vairāk glezno tieši ar krāsu, lejot to uz materiāla; šoreiz gleznas tapušas uz finiera. Tā esot kā sadarbība ar krāsu, kurā viņa ir režisore: "Laikā apstājos, laikā viņam ļauju pašam darboties, un reizē es viņu nobremzēju, nē, tu tālāk neiesi, tu klausīsi mani. Un tās krāsas brīnumainā kārtā dara savu materialitātes darīto lietu. Tieši tā kā dabā, kā straumes plūst, kā mākoņi."

Izstādes kuratore Inga Šteimane stāsta, ka ir pārsteigta, cik intensīvā un spēcīgā veidā māksliniece strādā, it kā katru darbu sākot no nulles, nedomājot par iepriekš radīto, taču tieši tas dod šo rezultātu:

"Tas modernisma ceļš, ko viņa iesāka 60.gadu beigās, manuprāt, ar šo izstādi ir sasniedzis tādus jaunus augstumus, tā ir forma, tā ir krāsa, attiecības un tā abstrakcija, kas viņu ir vilinājusi visus šos gadus, ir ieguvusi tādus reālus apveidus."


Izstāde “Mākoņgabali” Valmieras muzejā būs apskatāma līdz 28. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti