Kultūras ziņas

Pēdējo nedēļu iespējams balsot par 1kg kultūras

Kultūras ziņas

Dmitrijs Petrenko ar izrādi "Stikla zvērnīca" debitē Valmieras teātrī

Aijas Zariņas 60 gadu jubilejas izstāde

Atklāta Aijas Zariņas 60 gadu jubilejas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

80. gados viņu mēdza dēvēt par skandalozu un pretrunīgi vērtētu opozicionāri. Gleznotājas Aijas Zariņas māksla joprojām ir tikpat spilgta un tieša kā pirms pārdesmit gadiem. Atklāta Aijas Zariņas 60 gadu jubilejas izstāde „Sprīdītis”. 

Māksliniece ar Annas Brigaderes radīto tēlu Sprīdīti salīdzina latviešu tautu – skaitliski mazu, bet garā diženu. Ar saviem un tuvinieku mākslas darbiem viņa aicina identitātes meklējumos un atbildes uz jautājumiem lūkot pašu kultūrā.

Aizmirsts Rīgas aizstāvis, aina ar latviešu sievām, veicot rituālu kalna galā, un zelta galva uz galda istabas vidū, kas simbolizē sauli, visu atbilžu glabātāju - tie ir tikai daži no mākslinieces centieniem atgādināt par tautas senās kultūras lielo bagātību.

Māksliniece radījusi gleznu arī par savu dzimto Saukas ciemu. Viņa nepagurstoši uzsver katra indivīda ģenētisko sakņu un tautas kultūrmantojuma nozīmi katra personības attīstībā.

Ziniet, es neesmu tukšā vietā radusies, es neesmu radusies no nulles, manas izaugsmes pamatā ir visa mana dzimta, tēvi, vecmāmiņas, vectētiņi, kuru uzvārds bijis Ķēniņi, Svētiņi... Savukārt manu ceļu turpinās mani bērni,” norāda māksliniece.

Lielās jubilejas izstādē ir aplūkojami, vērojami video formātā vai klausāmi arī Aijai Zariņai tuvo cilvēku darbi. Viņu vidū abu meitu un viņu draugu darbi. Mārtiņš, nebūdams diplomēts mākslinieks, centies uzgleznot un radījis arī audio instalāciju. Viņš pārliecināts - norādes uz identitāti atrodamas arī kaislīgu interneta komentētāju runas un drukas plūdos.

„Latvijas sabiedrībai ir visa kopā, nevar skatīties tikai uz inteliģenci un uz māksliniekiem, un uz skaistiem cilvēkiem. Ir jāskatās uz visu kopā tik un tā,” saka izstādes dalībnieks Mārtiņš Gaušis.

Kā vēstīts, Aijas Zariņas 60 gadu jubilejas izstāde „Sprīdītis” apskatāma Rakstniecības un mūzikas muzejā no 15. janvāra līdz 1. martam.

Izstādē “Sprīdītis” piedalās: Aija Zariņa, Tīna Zariņa, Mārtiņš Gaušis, Katrīna Veita, Zuzanna Runkovska-Stansofa, Nikolass Stansofs.

Izstādes pamatu veido Aijas Zariņas lielformāta gleznas par Latvijas mitoloģiju, par zināšanām, kādas tās ataino latviešu pasakas un teikas. Pārējie izstādes dalībnieki veidojuši instalācijas, video darbus, skaņu ierakstus un fotogrāfijas, kopā radot intriģējošu pasaules ceļojumu un iekšēju meklējumu karti.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti