Rīta Panorāma

Intervija ar Andreju Ērgli

Rīta Panorāma

Latvijas zinātnieki iznīcina vēža metastāzes

Izstāde "Rudens 2015/ barikādēm 25"

Atklās starptautisku vizuālās mākslas izstādi «Barikādēm 25»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā trešdien, 13.janvārī, tiks atklāta starptautiska mākslas izstāde, veltīta barikāžu notikumu 25.gadskārtai. Tajā pārstāvēti 39 autori no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Izstāde nav barikāžu laika portretējums, tajā par vēsturi un mūsdienām mākslinieki vairāk runā filozofijas un metaforu valodā.

Pie Latvijas Mākslinieku savienības Latvijas Radio ir brīdī, kad ar pacēlāju no mašīnas tiek izcelts un pie ēkas ieejas uzstādīts izstādes ievaddarbs - liels Igora Dobičina veidots metāla objekts. Turpat izdodas sastapt arī tā autoru. "Darbs ir ļoti liels priekš iekštelpām, tas saucas "Giljotīna" un raksturo laika izmaiņas pirms un pēc barikādēm. Arī mēs tagad dzīvojam laikā, kad pasaulē notiek lielas izmaiņas. Tā ir kā robežšķirtne," saka Igors Dobičins.

Izstādē "Barikādēm 25" kopumā piedalās 39 mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Galvenokārt glezniecībā, bet arī citu žanru darbos viņi atspoguļo savu redzējumu par 25 gadus seno vēsturi, tās atsaucēm mūsdienās un šodienas aktualitātēm.

Izstādē Latvijas Radio sastop kuratori no Igaunijas - Tiiu Rebani. Jautāta, kāda ir igauņu koncepcija, Tiiu Rebane norāda: "Mēs to apspriedām un izlēmām, ka domāsim par barikāžu tēmu vairāk metafiziskā plānā. Pirms 25 gadiem tas mums bija ļoti augsta garīga pacēluma laiks, es pat teiktu - svēts laiks. Kas no tā ir palicis šodien? Šeit mēs, piemēram, redzam igauņu mākslinieces Piretas Bergmanes darbus - universālas mandalas, kas apliecina, ka vienīgais, par ko šai dzīvē patiešām ir vērts cīnīties, ir garīgā izaugsme. Ja šīs izaugsmes nav, tad seko sagrāve. Un tad mēs varam sev pajautāt - kā mums ir veicies ar šo garīgo izaugsmi pēc barikāžu laika?"

Līdzās igauņu mākslinieces Piretas Bergmanes mandalām aplūkojamas arī igauņu klasiķa Jana Elkena abstrakti ironiskās un sociāli aktuālās gleznas, Andrusa Jonas pikantās kompozīcijas, Kara Kristjana Nagela darbs "Parīze-Donbass", kas reaģē uz ļoti konkrētiem notikumiem, kā arī jaunā un ekspresīvā gleznotāja Veiko Klemmera triju gleznu cikls, kura galvenais varonis ir - vara. "Šeit mēs redzam varu trīs dažādās pozās. Un to, ka vara visos laikos ir vienāda - tā vienmēr nodod tautu, tā pret tautu attiecas augstprātīgi un egoistiski," pauž Tiiu Rebane.

Izstādē pārstāvētie Latvijas mākslinieku darbi ir mazāk sociāli aktīvi, kaut arī piedāvāto tēmu loks ir gana plašs. Tā, piemēram, Sigita Daugule caur Marsela Prusta tēmu ietiekusies citas realitātes jēdzienā, Jānis Purcens skāris dievišķo dimensiju, Juris Utāns runājis caur auglības simboliem. Latvijas puses izstādes kurators ir Igors Dobičins.

Starptautiskā vizuālās mākslas izstāde, veltīta barikāžu notikumu 25.gadskārtas atcerei, tiks atklāta trešdien, 13.janvārī, Latvijas Mākslinieku savienības galerijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti