Kultūras ziņas

Zemfira kā vērtība

Kultūras ziņas

Janim Rozentālam - 150

Atklās Pīgožņa balvas izstādi

Atklās otro izstādi «Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāzepa dienā, sestdien, 19.martā, plkst. 15 Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atklāta otrā izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā". Izstādes atklāšanas pasākumā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane pasniegs Rīgas domes simpātiju balvu.

"Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" tika iedibināta, lai veicinātu mākslinieku interesi glezniecībā atveidot Latvijas dabu un izceltu Latvijas ainavu glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā. Šogad balvai tika iesniegti vairāk nekā 130 mākslas darbi, kurus gleznojuši 73 autori. No tiem žūrijas komisija atlasīja 62 autoru 82 darbus, kas būs apskatāmi izstādē.

Žūrijas komisijas sastāvā darbojās mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, Preiļu novada muzeja galvenā māksliniece Silvija Berezovska, mākslinieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Jānis Strupulis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks. Žūrijas priekšsēdētājs ir pagājušā gada "Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā" ieguvējs - Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis.

Izstādē būs apskatāmi gan latviešu vecmeistaru, gan vidējās paaudzes, kā arī jauno mākslinieku darbi. Tādējādi katrs izstādes apmeklētājs varēs apskatīt Latvijas ainavu no visdažādākajiem rakursiem. Konkursam tika iesniegti darbi pārsvarā eļļas un akrila tehnikā.

Žūrijas komisija pauž gandarījumu par iesniegto darbu augsto kvalitāti un aicina māksliniekus gatavoties arī nākamajai Jāzepa Pīgožņa balvai, tverot ainavas jēdzienu daudz plašāk un drosmīgāk. Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne saka: "Kopš viens no mūsu profesionālās glezniecības pamatlicējiem un profesionālās mākslas izglītības izveidotājiem Vilhelms Purvītis (1872 - 1945) ar savas prasmes un dvēseles spēku atklāja Latvijas tēlu bērzu birzīs un pavasara ūdeņos, ainavu glezniecība bijusi un ir būtiska māksliniecisko spēju izteicēja un skatītāju iecienītākā krāsu valoda. Pēctecība un stabilitāte ierosmēs, varējumos, raksturojumos, noskaņās, redzējumos vienmēr atklājusies uz audekliem, lai stāstītu un rādītu Latvijas dabas neizsmeļamo skaistumu."

Jāzeps Pīgoznis (1934-2014) ir viens no izcilākajiem Latvijas ainavu gleznotājiem, kura darbi atspoguļo Latvijas dabas ziemeļniecisko krāšņumu un daudzveidību visos gadalaikos. Savos darbos tiecas pēc vispārināta dabas tēla atklāsmes reālistiski tvertās ainavās un mazpilsētu skatos. Katra glezna ir pati pilnība, kurā rezumējas harmonija un latviskā mentalitāte.

Izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" būs apskatāma Svētā Pētera baznīcā no 20.marta līdz 1.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti