Atklās mākslinieces Diānas Tamanes izstādi «Rokas stiepiena attālumā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 5. novembra līdz 9. janvārim ISSP galerijā būs skatāma mākslinieces Diānas Tamanes personālizstāde “Rokas stiepiena attālumā”, informēja galerijas pārstāvji. Tāpat kā citos savos darbos, Tamane šajā izstādē pievēršas sadzīviskiem notikumiem, iesaistot izstādes tapšanā savu ģimeni.

ISSP galerijā varēs aplūkot apjomīgu skaitu Tamanes mātes zīmējumu un videodarbu, kurā mijas mātes un meitas uzņemtie video. 5. novembrī – izstādes atklāšanas dienā – no pulksten 12.00 līdz 19.00 būs iespēja satikt mākslinieci un apskatīt izstādi viņas pavadībā.

Kā skaidroja galerijā, mākslinieces Diānas Tamanes darbu izejmateriāls ir sadzīviski notikumi, kuru galvenie varoņi ir viņas ģimene un pati, un viņa bieži aicina ģimenes locekļus kļūt par darbu līdzautoriem. Gadu gaitā Tamanes mamma Tatjana, kravas mašīnas šofere, ir kļuvusi par mākslinieces uzticamāko un aktīvāko sabiedroto. Viņa piekrīt fotografēties, uzņem video materiālus meitas darbiem, neiebilst pret abu telefona sarunu publiskošanu, pat ja tās atklāj viņu ne vienmēr gludās attiecības.

Izstādē “Rokas stiepiena attālumā” būs apskatāms apjomīgs skaits Tamanes mammas zīmējumu, kas tapuši, pārvadājot preces visapkārt Eiropai, un videodarbs “Vēstules no mammas III, Mišaņa”. Zīmējumi tapuši pēc meitas pasūtījuma – mudinot māti vairāk dokumentēt ikdienu tā vietā, lai romantizētu savu tradicionāli par visnotaļ vīrišķīgu uzskatīto profesiju, kurai mamma pievērsās pirms astoņiem gadiem, kad bankrotēja viņas kafejnīca.

Savukārt videodarba pamatā ir mātes stāsts par piedzīvojumiem ar zvērēnu, kas bija nolēmis iekārtoties uz dzīvi zem mašīnas sēdekļiem, un vienmuļš skats pa automašīnas priekšējo logu. To ik pa brīdim pārtrauc abu – mātes un meitas – filmētas dabas un ikdienas ainas, kas kļūst par viņu saskares punktu.

“Piešķirot balsi savai mammai, Tamane pārvaicā, kāda māksla uzskatāma par vērtīgu un izstādāmu laikmetīgās mākslas institūciju kontekstā

un kāda – no tā tiek izslēgta, kā arī pievēršas sievietes lomai mūsdienu sabiedrībā, mēģinot atrast kopīgu valodu starp dažādām paaudzēm un profesiju izvēlēm,” sacīja izstādes kuratore Evita Goze.

Diāna Tamane (Latvija/Igaunija, 1986) dzimusi Rīgā, dzīvo un strādā starp Tartu un Rīgu. Viņa ir viena no pazīstamākajām jaunās paaudzes Latvijas māksliniecēm, kuras galvenais izteiksmes rīks ir fotogrāfija, taču savos darbos viņa izmanto arī video, skaņu, tekstu un atrastus objektus. Absolvējusi Tartu Mākslas koledžu, Sint-Lucas Mākslas skolu Briselē un HISK Mākslas institūtu Gentē. Viņas darbi izstādīti pirmajā Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, “kim?” Laikmetīgās mākslas centrā, laikmetīgās mākslas festivālā “Survival Kit”, Valsts laikmetīgās mākslas muzejā S.M.A.K. Gentē (Belģija), Vintertūras Fotomuzejā (Šveice) Katmandu triennālē (Nepāla), “Surplus Space” (Ķīna) un citur. 2020. gadā izdevniecība “APE” (Beļģija) izdeva viņas pirmo grāmatu “Flower Smuggler” (“Ziedu kontrabandiste”), kura šogad nominēta nozīmīgajai “Paris-Photo Aperture Foundation PhotoBook Awards” un festivāla “Les Rencontres d’Arles” fotogrāmatu balvai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti