Atklās Lindas Vigdorčikas un Jāņa Novika izstādi «Sintētiskais BIO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 14. oktobrī, plkst.18 Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā tiks atklāta mākslinieces Lindas Vigdorčikas un Jāņa Novika izstāde „Sintētiskais BIO”.

Iztādē autori izveidojuši specifisku instalāciju tieši Ofisa galerijas telpai, pētot dabiskās un sintētiskās pasaules mijiedarbību. „Esam uzbūvējuši nākotnes siltumnīcu, kurā kultivējam savu vidi, mēģinot saprast, kā mainās dabiskuma definīcija laikmetā, kad robežu starp dabisko un sintētisko novilkt kļūst arvien grūtāk,” izstādes ieceri komentē mākslinieki.

„Cilvēka ietekme uz dabu kļūst arvien pieaugošāka – mēs dzīvojam inovāciju laikmetā, kad ne tikai izmantojam zemes piedāvātos resursus, bet radām arī paši savus, sintētiskos, materiālus. Mūsu laikmets dažkārt tiek dēvēts par “plastmasas” ēru, un tik tiešām cilvēces saražotie plastmasas apjomi mūsdienās ir fantastiski. Dabā procesi rit uz priekšu, un arī sintētiskie resursi sāk ieņemt noteiktu vietu dabā. Mūs ieinteresēja fakts, ka ģeologi sākuši izvērtēt iespēju piešķirt plastmasai “ieža” statusu. Plastmasas krājumi, kas izveido atsevišķus biotopus, tārpi un sēnes, kas ēd plastmasu, apģērbs no pārstrādātas plastmasas, kas savākta okeānos un jūrās - ja plastmasa tik tiešām pastāv kā jaunais “iezis”, vai ir vēl iespējams atgriezties pie dabas, kurā nebūtu jūtama cilvēka iejaukšanās?” nākotnes scenārijus pēta izstādes „Sintētiskais BIO” autori.

Jānis Noviks (1989) ieguvis maģistra grādu tēlniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Linda Vigdorčika (1986) ieguvusi filozofijas bakalaura grādu Latvijas Universitātē, ar izcilību absolvējusi Glezniecības nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā un ieguvusi maģistra grādu mākslā Čelsijas Mākslas koledžā Londonā. 2014. gadā Londonā saņēmusi Stenlija Pikera stipendiju, savukārt 2016. gadā nominēta apbalvojumam "Red Mansion Art Prize". Abi mākslinieki regulāri piedalās izstādēs un projektos gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Izstāde „Sintētiskais BIO” apskatāma līdz 2. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti