Atklās kultūras un mākslas projekta «Noass» jauno sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar plenēru uz AB dambja un devīzi "Es Būšu muzejā!" savu jauno sezonu 10.maijā sāks kultūras un mākslas projekts "Noass", kura komanda jau 16. gadus piedalās Latvijas un Eiropas mūsdienu kultūras vides veidošanā un dažādos mākslas procesos. Savu otro sezonu peldošajā izstāžu zālē drīz sāks arī viens no populārākajiem "Noasa" darbības virzieniem - Latvijas Naivās mākslas muzejs, kas turp pārcēlies no Andrejsalas.

Muzeju nakts laikā 17.maijā peldošajā mākslas centrā "Noass" tiks atklāta Kaspara Teodora Bramberga personālizstāde "Dynamis". Kaspars Teodors Brambergs, kurš ir Dienas gada balva kultūrā laureāts un Purvīša balvas nominants, sola izvairīties no ikdienas ilustrēšanas un pievērsties visu formu neredzamam un brīvi plūstošam spēkam. "Darbos netiek cilāti ne sociāli, nedz kādi citi taustāmās esības aspekti, kurus būtu viegli ilustrēt. Šoreiz piedāvāju pārvietoties uz teritoriju, kur nāksies sastapties aci pret aci ar mākslas darbu. Tas mani ir vienmēr interesējis visvairāk - ar prātu netveramā cirkulācija, bezvārdu poēzija, ko izstaro mākslas darbs,” norāda mākslinieks.

Latvijas Naivās mākslas muzejā no 9. līdz 20.jūnijam būs skatāma vērienīga Krievijas un Baltijas reģiona 21.gadsimta naivistu un autsaideru mākslas darbu izstāde "Fest Naive Rīga", kas tapusi sadarbībā ar Maskavas Naivās mākslas muzeju. Spilgta un daudzpusīga, naivā māksla apvieno gan senās tradīcijas, gan visradikālākās laikmetīgās tendences, izceļot unikālo dabas doto talantu. Ik gadu arvien vairāk jauno un talantīgo naivistu vārdu izskan starptautisko izstāžu apmeklētāju vidū, attīstot un paplašinot autsaideru mākslas kulturālo ietekmi.

Savukārt 7.augustā AB dambī norisināsies projekta "Baltijas jūra - peldošie koki" centrālais pasākums. Projekta tapšanā apvienojušās abas šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētas - Ūmeo Zviedrijā un Rīga Latvijā, kā arī Somijas pilsēta Pori. Visas pilsētas saista kas kopīgs - tās atrodas pie upēm, kas ietek Baltijas jūrā - Ūmeo upe Zviedrijā, Kokemāki upe Somijā un Daugava Latvijā. Projektā zviedru radošā apvienība "Simka" pie peldošā mākslas centra "Noass" izvietos mākslas instalācijas, kokus iestādot lielos glābšanas riņķos, pēc tam tos ietinot dažādās tekstila kārtās un savienojot uz ūdens, veidojot neliela peldoša meža iespaidu.

Kultūras un mākslas projekta "Noass" 16.sezonas kulminācija būs 14.Starptautiskais Laikmetīgās un videomākslas festivāls "Ūdensgabali", kas notiks 15. un 16.augustā, vienlaicīgi ar Rīgas pilsētas svētkiem. Šogad, ielūkojoties mākslas, arhitektūras un jauno tehnoloģiju praksēs, kas tiek plaši pielietotas pilsētas vidē, festivāla programmā tiks demonstrētas vairākas pasaulē pazīstamu eksperimentālo kustīgā attēla festivālu izlases, tai skaitā Spānijas visabstraktākā video mākslas festivāla "Punto y Raya", Austrijas mākslas un tehnoloģiju "Ars Electronica", Vācijas "Cologne Off" video mākslas un Japānas Mediju mākslas festivāla programmas. Šogad festivāls "Ūdensgabali" uzsācis sadarbību ar festivālu "Pause Fest" - mākslinieciski un profesionāli nozīmīgu starptautisko digitālās mākslas un grafiskā dizaina platformu Austrālijā.

Sezonu noslēdzot, peldošais mākslas centrs "Noass" savās telpās uzņems Austrālijas mākslinieku Ričardu Deniju un piedāvās iepazīt viņa naivās noskaņās veidotus, kolorītus un ekspresīvus darbus. Lielbritānijā dzimušais mākslinieks pasaulē ir atpazīstams ar savu kolāžas tehnikas pielietošanu un darbos kombinē eļļas un akrila krāsas, zīmuli, no audekla izgrieztas formas un topogrāfisko karšu fragmentus. Ričarda Denija personālizstādes atklāšana notiks 1.septembrī un tā būs apskatāma līdz mēneša beigām.

Visas sezonas garumā kultūras un mākslas projekta "Noass" telpās norisināsies arī citi mākslas un kultūras pasākumi, tai skaitā kino vakari, plenēri, radošās darbnīcas bērniem un pieaugušiem, kā arī mākslinieku rezidences. Līdzās muzejam un ekspozīcijas zālei visas vasaras garumā darbosies kafejnīca un būs ierīkota āra terase.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti