Kultūras ziņas

Laura Lūse – Rundāles pils muzeja jaunā saimniece

Kultūras ziņas

Dziesmās atainotās pasakas

Tuvojas "Zemūdeņu karš. Epizode 10"

Atklās desmito epizodi izstāžu virknē «Zemūdeņu karš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārdaugavā, tirdzniecības centra “Riga Plaza” telpās, kur aktīvi darbojas “M Art Gallery”, sestdien durvis vērs plaša Latvijas dizaineru un domubiedru grupas izstāde. Tā būs kārtējā, nu jau desmitā epizode no 1995. gadā aizsāktā izstāžu seriāla “Zemūdeņu karš”. 

Kopš deviņdesmito gadu vidus Latvijas izstāžu dzīvē ik pa laikam un bez īpaša brīdinājuma uzliesmo “Zemūdeņu karš”. Tolaik ar šādu nosaukumu savu parādīšanos skatītājiem aizsāka jauno mākslinieku dizaineru grupa, un līdz pat šodienai, katru reizi citā vietā, jau notikušas deviņas zemūdeņu kara epizodes. Desmitā rīt sāksies lielveikala “Riga Plaza” galerijā “M Art Gallery”.

 “Šajā reizē mēs startējam ar izstādi ar konceptu “Melns”. Bija vienkārši izvēlēties, jo iepriekšējā epizode bija “Balts”, baltais koncepts. Gan krāsas bija tas noteikums, gan tās domas arī bija, ja tās melnās domas šogad sakrājušās, tad var izlikt,” stāsta mākslinieks un izstādes kurators Valters Kiršteins. “Mums ir nepārspējams Māris M. Gailis, tad Didzis Jurkovskis ar sašauto sienu, protams, kibernētiķis Modris Svilāns ar savām analogajām mūzikas skaņām.”

Izstādes kodolu veido dizains, laika gaitā nākusi klāt glezniecība, fotomāksla, keramika un kinētiskie objekti – šoreiz trīs desmiti mākslinieku katrs atšķirīgā veidā apspēlē melnā tēmu.

“Zemūdeņu karus raksturo tas, ka vienmēr ir kāds negaidītības moments, jo zemūdene iznirst, bet arī var strauji ienirt, ilgu laiku var atrasties zem ūdens. Tā arī tās izstādes faktiski top, kad ilgu laiku strādā, kad iznirst, tad ir svētki,” uzsver mākslinieks Egils Mednis. 

“Es piedalos ar kinētisku darbu, kas rosina skatītāju, klausītāju uz tādu iekšējo meditāciju, iedvesmojoties no personīgajiem pārdzīvojumiem,” stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas metālmākslas maģistrantūras students Mārtiņš Skuja. 

Tā kā galerija atrodas lielveikalā “Riga Plaza”, interesanti, kādi spēles noteikumi jāievēro, organizējot mākslas dzīvi?

“Mākslai jābūt tuvāk cilvēkam, un šeit viņa ir tuvāk cilvēkam, šeit izteikti vairāk cilvēku iegriežas nekā tad, kad man galerijas atradās uz parastas ielas mazās telpās, šeit ir iespēja mūsu brīnišķīgos māksliniekus izvest gan vietējai publikai, gan ārzemnieku ļoti daudz brauc…” saka galerijas vadītāja, tēlniece Inese Drone. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti