Kultūra

Ceturtdien gaidāma operas "Turaidas Roze" pirmizrāde

Kultūra

Atvēršanas svētkus šodien piedzīvos Arno Jundzes jaunais romāns "Sarkanais dzīvsudrabs"

Projektā "Slepenais dubultnieks" mākslinieki un psihologi pievēršas depresijas problēmai

Atklās depresijas problēmām veltītu izstādi «Slepenais dubultnieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mākslinieki un veselības aprūpes speciālisti apvienojušies projektā „Slepenais dubultnieks”, kura mērķis ir pievērst uzmanību depresijas problēmai Latvijā un iezīmēt tās risinājumus. Projekts sāksies 27.septembrī, kad Kongresu namā atklās izstādi, kurā piedalās 28 mākslinieki no Latvijas, Igaunijas un Amerikas, izstādi papildinās arī speciāli tai radīta mūzika, kā arī astoņi sarunu vakari, kuros par depresiju dažādos kontekstos runās psihologi, psihoterapeiti un citu jomu profesionāļi. Projekts Kongresu namā ilgs trīs nedēļas, un ieeja visos pasākumos ir brīva.

Projekta idejas autors ir Amerikas latvietis, kurš ir biežs viesis arī Latvijā – Čārzls Deivids Kellijs, mūziķis un mākslinieks. Viņa paša dzīves ceļš bijis saistīts ar depresiju, un caur savu personisko pieredzi viņš sapratis, cik dažkārt māksla saskarsmē ar šo problēmu var būt dziedinoša un terapeitiska.

Uzzinot, cik samilzusi šī problēma ir arī Latvijā un cik liels šai saistībā pašnāvību skaits, Kellijs nolēma, ka tieši māksla var kalpot par instrumentu, lai šo problēmu arī pie mums daudz vairāk aktualizētu, skaidrotu un iezīmētu arī tās risinājumus.

Un tā nu tapusi izstāde, kurā piedalās 28 mākslinieki no Latvijas, Igaunijas un Amerikas, un, kā uzsver tās kuratore Madara Lazdiņa – tās vadmotīvs ir dziedinošā nots vai cerības meklējumi depresijā.

Madara Lazdiņa: „Šis nav projekts, kas atspoguļo pašu depresiju visā tās smagumā un akūtumā, bet tas vairāk vēsta par to ceļu, kā no tās izkļūt. Īpaši izstāde svarīga tiem, kuriem depresija skārusi kādu līdzcilvēku, lai saprastu, kā viņam palīdzēt. Nosaukums ir „Slepenais dubultnieks”, bet tāds kā papildnosaukums ir „Cerības meklējumi depresijā”. Un, manuprāt, darbi runā par tādu patiesības sajūtu depresijā, par to, ka tā ir nomācoša, tukša un trula, bet ar visu to emociju trūkumu katrā mākslas darbā ir kāds konkrēts cerības stars un virziens uz atrisinājumu. Nav tā, ka tu iekrīti bedrē un paliec, šie mākslas darbi velk cilvēku ārā uz izeju."

Izstādē ar saviem darbiem piedalās Džemma Skulme, Aleksejs Naumovs, Kaspars Zariņš un Vija Zariņa, Linda Freiberga, Kristīne Rubene un vēl daudzi citi mākslinieki, līdzās gleznām skatāmi arī tekstila un stikla darbi.

Ar video darbu piedalās Jānis Skulme. Viņa pieredze liecina - dažkārt cilvēkiem pat ļoti var palīdzēt, atklājot viņos kādus talantus, ko viņi paši nav apzinājušies, jo tas viņiem palīdz saprast savas personības unikālo vērtību. Par to būs arī stāsts Jāņa Skulmes video darbā, kas vēsta par kādu cietumnieku gan pavisam konkrētā, gan simboliskā nozīmē:

„Tas ir cietuma video par brīvību. Par to, kā cilvēks izlaužas brīvībā no saviem prāta cietokšņiem un spēj noticēt, ka Dievs viņam ir devis tik daudzas iespējas darboties, ka viņš spēj pa jaunam piedzimt. Video stāsta pamatā ir patiess notikums par vienu cietumnieku, kurš bija izdarījis ļoti daudz sliktu lietu, tika cietumā, tur viņš arī nonāca kapelā un viņa dzīve izmainījās. Būs klausāma arī liecība par to, kā var būt tā, ka viņš ir pilnīgi cits cilvēks tagad. Tāda brīnuma liecība."

Mākslinieku motivācija, kuri piedalās izstādē, ir dažāda – kāds ar depresiju saskāries pats, kādam ļoti sāpējusi sirds par saviem draugiem vai tuviniekiem, par savu motivāciju stāsta māksliniece un arī izstādes kuratore Madara Lazdiņa.

Izstādē skanēs arī speciāli tās tematikai radīts skaņdarbs, kā improvizāciju to ierakstījuši trīs mūziķi – pianists Vestards Šimkus, čelliste Agate Ozoliņa un vijolniece Ilze Gagaine.

Līdzās mūzikai un mākslas darbu izstādei projekta laikā notiks arī astoņi sarunu vakari, kuros piedalīsies psihologi, psihoterapeiti un citi speciālisti, kuri par depresiju runās visdažādākajos kontekstos, piemēram, par bērnu un pusaudžu depresiju, par depresiju ģimenē, par depresiju un pašnāvībām.

Izstādi „Slepenais dubultnieks” Rīgas Kongresu namā atklās trešdien, 27.septembrī, bet pirmais sarunu vakars notiks 3.oktobrī. Uz visiem pasākumiem ieeja ir brīva.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti