Atklāj piemiņas plāksni izcilajam māksliniekam Eduardam Vītolam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 25.maijā, Jūrmalā, Dzintaros, Ķemeru ielā 23 atklāta piemiņas plāksni izcilajam māksliniekam Eduardam Vītolam. Tās autors ir tēlnieks Jānis Strupulis.

Eduards Vītols ir nozīmīga Jūrmalas un visas Latvijas kultūras personība, taču viņa devums atpazīstamības ziņā līdz šim palicis ēnā. Viņš ir viens no Latvijas profesionālās mākslas pamatu veidotājiem, gleznotājs, pedagogs, grāmatu ilustrators, ilggadējs dekorators Latvijas Nacionālajā operā. Viņa piemiņa pēdējos gados tiek arvien vairāk aktualizēta, un viens no soļiem ir arī piemiņas plāksnes atklāšana.

Vītolu dzimtas pārstāve Dace Vītola pastāstīja, ka šajā mājā Vītols nodzīvojis lielu daļu savas dzīves ne tikai vasarās, bet arī ziemās. Viņa paša modelēts kamīns mājā esot vēl joprojām, un pie tā joprojām var sildīties. 

“Tā kā šī vieta viņam ir bijusi ļoti nozīmīga,” uzsvēra Vītola. “Latvijas laika izstādēs viņam ir bijuši daudzi darbu nosaukumi, kuros ir iekļauti ar Jūrmalu saistīti vārdi – Lielupe, krastmala, kāpas, priedes. Latvijas laika rakstos arī pieminēts, ka viņš tāds kautrs un savā nodabā soļo pa pludmali vai gar Lielupi ar krāsām un kādā skaistā stūrī veido akvareļus.”

Daces Vītolas stāsts par Eduardu Vītolu
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

Šajā mājā mākslinieks ir nodzīvojis līdz sava mūža beigām kopā ar sievu un ar dēlu. Pēc Vītola šai mājai ir tikai vieni īpašnieki – tā ir Larisa Rudņeva ar ģimeni, kuri arī vēlīgi atļāva pie mājas sienas piestiprināt piemiņas plāksni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti