Kultūras ziņas

Atdzimst Jāņa Kugas māja

Kultūras ziņas

Rīga LNOB ēku atdod valstij

Edītes Pauls-Vīgneres "Kafijas kantāte"

Atklāj mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstādi «Kafijas kantāte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par godu izcilās tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres 80. dzimšanas dienai un radošās darbības 50. jubilejai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 18. decembrī atklāj mākslinieces personālizstādi “Kafijas kantāte”. Plašā darbu retrospekcijā var iepazīties mākslinieces radošo mantojumu – stilistiski atšķirīgiem lielformāta gobelēniem, kas tapuši pagājušā gadsimta 70. un 80. gados.

Edītes Pauls-Vīgneres jubilejas personālizstādes nosaukums “Kafijas kantāte” izvēlēts kā atsauce uz ilgstošo darbu tapšanas procesu, kurā vienmēr liela nozīme bijusi gan kafijas smaržai, gan mūzikai.

Nacionālā Mākslas muzeja Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska par Edītes Pauls-Vīgneres izstādi
00:00 / 01:16
Lejuplādēt

Izstādē skatāmi Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta gobelēni, jauktas tehnikas darbi un vērienīgi tekstilansambļi, kas iekļauti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja zelta fondā.

“Šodien parādot šo te mantojumu tautai un sevišķi jaunajiem māksliniekiem, kam nepatīk pie stellēm sēdēt, tā ir fantastika, ka cilvēks ko tādu ir spējis izdarīt,” vērtē mākslas zinātniece, izstādes kuratore Velta Raudzepa.

Līdzās lielformāta gobelēniem izstādē aplūkojami arī fotogrāfu Jāņa Kreicberga un Oļega Zernova dažādos laika posmos uzņemti mākslinieces portreti. Izstādes scenogrāfija tapusi sadarbībā ar pašu mākslinieci, un tā iekārtota gan muzeja lielajā zālē, gan 2. un 3. stāva vestibilā.

Mākslinieks, izstādes iekārtotājs Jurģis Krāsons uzsver:

“Ja kādam pieejot pie darba drusciņa aizraujas elpa, tad tas ir ļoti labi, jo tas parāda to laikmetu, kad tas tika radīts. Jo šodien jau tāda monumentāla izmēra darbus mākslinieki vairs neveido. Labāk ir izlikt, lai katrs darbs ir kā pārsteigums. Ka viņš ir principiāli atšķirīgs. Un caur to es mēģināju pasvītrot šo te Edītes Pauls –Vīgneres, kā mākslinieces daudzšķautnainību.

Edītes Pauls-Vīgneres jubilejas izstāde “Kafijas kantāte” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma līdz 1. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti