Kultūra

Izstāde «Digitālais komposts» – jauno mākslinieku pārdomas par interneta piesārņojumu

Kultūra

Stūra mājā notiek seriāla "Sarkanais mežs" filmēšana

Mākslinieku savienības galerijā atklās Jāņa Anmaņa izstādi "Dievzemīte"

Atklāj Jāņa Anmaņa personālizstādi «Dievzemīte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziļa mīlestība pret Latviju, tās cilvēkiem un dabu piepilda Jāņa Anmaņa personālizstādi “Dievzemīte”, ko 29.jūnijā atklās Mākslinieku savienības galerijā. Tajā iekļauti darbi no dažādiem daiļrades periodiem, arī pats jaunākais mākslinieka veikums.

Gleznas apliecina, ka Anmanis skaistumu spēj saskatīt it visur – gan Latvijas lauku ainavā, gan lielpilsētā, gan svētkos, gan ikdienā.

Galerijā Jānis Anmanis sagaida, spēlējot klavieres un tādējādi ievadot izstādes noskaņā. Viņaprāt, kuratore Liene Berga arī izstādi iekārtojusi kā muzikālu partitūru, kurā katra glezna ir kā nots kopējā saskaņā. Savas impresijas par izstādē skatāmo mākslinieks atskaņos arī izstādes atklāšanā.

Dažādos posmos tapuši Jāņa Anmaņa darbi izstādē mijas ar pašiem jaunākajiem, un šis gads viņam esot sevišķi ražīgs.

Izstādē redzam gan Anmanim raksturīgās elēģiskās ainavas, gan portretus, gan dažādus simboliskus tēlojumus, par kopsaucēju visam mākslinieks izraudzījies nosaukumu “Dievzemīte”.

“Jo šī ir svēta zeme, Dieva gaismas un mīlestības apdvesta zeme, un mūsu uzdevums ir pateikt Latvijai paldies,” izstādes nosaukuma izvēli plašāk raksturo mākslinieks. “Un es šādā veidā pasaku Latvijai paldies, šai zemei, šiem cilvēkiem. Un šo zemīti sargā eņģeļi, kas man ir daudzos darbos. Kad es gleznoju, viņi prasās manos darbos, viņi saka – uzglezno mani! Un es uzgleznoju, un viņi pie viena sargā cilvēkus un mūsu zemīti. Nu varbūt tā ir tāda mana naiva doma…”

Eņģeļu tēli Jāņa Anmaņa gleznās ir kopš 70.gadu sākuma. Smagas saslimšanas dēļ viņš tolaik bijis uz trauslās robežas starp dzīvi un aiziešanu un sastapis šos tēlus, kuri kopš tā laika viņam visu laiku ir blakus. Šai pusē atgriežoties, viņš bija iemantojis milzīgu prieku par dzīvi un teju neizsīkstošu enerģiju, un šīs kvalitātes viņam piemīt līdz pat šodienai.

Līdzās eņģeļiem arī jaunākajos darbos figurē citi Anmanim raksturīgi tēli – rija, klēts, mēness, zirgs, dūja, tāpat daudzviet iespraucas arī kaķi, kuriem kā prototipi izmantoti paša mākslinieka mīluļi – Otiņš un Mikelandželo. Vienā no jaunākajiem darbiem viņš kā simbolu izmantojis arī stārķi.

“Tas ir kaut kas sevišķs, ka viņš var atlidot no Āfrikas uz šejieni… Kas viņam to dod, ka viņš atrod to zemīti. Un te gleznā ir jaušami tie zemes pieskārieni, tā vibrācija, kad zeme vibrē un san.

Tādi vienkārši akcentiņi, kas piedod to Latvijas dabas briljanta vērtību. Un cilvēku un putnu. Un katrs ir dzīvība, kas ir jāciena,” ir pārliecināts mākslinieks.

No jaunākajiem portretiem īpašu uzmanību piesaista kāda sirma vecmāmiņa, no kuras staro spēks un labestība.

“Talsos es viņu pirms kādiem diviem gadiem gleznoju,” atceras Anmanis. “Viņa gāja ar tādu lielu somu uz autobusu. Es viņai piegāju klāt – es jums palīdzēšu. Viņa – nē, nē, nē. Tā kā viņa ir stipra pat 95 gados, un tas ir tāds simbols tam spēkam, kas Latvijā ir. Nu mums ir olimpiskie čempioni, tie arī ir malači, bet varbūt viņa pārspēj visus ar savu dzīves gudrību.”

Jāņa Anmaņa personālizstādi „Dievzemīte” atklās piektdien, 29.jūnijā, Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, un tā būs apskatāma mēnesi – līdz jūlija nogalei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti