Kultūra

Līvija Volkova veido Blaumaņa vēstuļu izdevumu

Kultūra

Šogad festivālā "Rīgas ritmi"dominēs Latīņamerikas mūzika

Šodien Rīgas mākslas telpā atklāj izstādi "Atpakaļ haosā"

Atklāj ASV grafiķu izstādi «Atpakaļ haosā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgā turpinās grafikas festivāls „Printmaking in”, kura mērķis ir paplašināt priekšstatus par grafikas žanru, parādot to visā daudzveidībā. 21.jūnijā tiks atklāta festivāla galvenā izstāde „Atpakaļ haosā”, kurā būs skatāmi Amerikas tā sauktā "underground" mākslinieku darbi. Tā būs visai stipri atšķirīga grafika no mums ierastās.

Izstāde „Atpakaļ haosā” ir Igaunijas un Latvijas kopīgs projekts, no Igaunijas puses to veido kurators, mākslinieks, kurš sevi dēvē par Anonymous Boh un kura intereses sfēra ir atšķirīga māksla no vispārpieņemtiem standartiem.

Stilistiski un saturiski citādāka no mums ierastās būs arī grafika, ko redzēsim izstādē „Atpakaļ haosā”, stāsta Anonymous Boh:

"Šajā izstādē vienkopus redzams viss Amerikas grafiķu "underground" krējums. Piemēram, no Ņujorkas – „Cannonball Press”, no Hjūstonas – „Burning Bones Press”, no Sentluisas – „Evil Print”, no Teksasas – „The Amazing Hancock Brothers” un tā tālāk, un tā tālāk."

Izstādes kuratora uzskaitītie mākslinieku grupu nosaukumi vairāk saistās ar naftas torņiem un kariem ar indiāņiem nekā ar mākslu, taču, kā izrādās, šie grafikas meistari no viņpus okeāna arī nav nekādas trauslās radošās personības, ko esam pieraduši redzēt mūsu pusē.

"Igaunijā, piemēram, grafika bija populāra 80.gados, un tās autori bija visnotaļ smalkas dāmas un pieklājīgi kungi, un man šķita, ka tā tam jābūt. Bet tad es aizbraucu uz Ameriku, uz "underground" grafikas festivālu „Prints Gone Wild”, un ieraudzīju ko pavisam pretēju – liela auguma, muskuļotus un tetovējumiem klātus vīrus, kas atgādināja „Hells Angels” baikerus. Tikpat mežonīga un brīva, kā viņi paši, bija arī viņu grafika. Mani tas ļoti savaldzināja. Tagad jau daudzus gadus es sadarbojos ar viņiem, un nu viņu darbi būs skatāmi arī Rīgā," stāsta Anonymous Boh.

Izstādei piemīt vīrišķīga enerģija un tā atstāj nepieradinātu iespaidu.

Vienā daļā darbu var saredzēt mākslinieku estētiskās spēles ar savu fantāzijas pasauli, kurā kopā sadzīvo bieži vien visnesavienojamākie tēli.

Tāpat daudz ir darbu, kuros izskan asa kritika par Amerikas dzīves un sadzīves modeļiem, vērtībām un politiku, kā simboli darbos bieži izmantoti tēli no Amerikas pārtikas industrijas – "Coca Cola", "MacDonalds", "Hamburger".

Amerikāņu "underground" grafika Latvijā būs skatāma pirmo reizi, un izstādes kuratore no Latvijas puses ir biedrības „Grafikas kamera” vadītāja Ieva Nagliņa.

Amerikāņu mākslinieki savos darbos galvenokārt bijuši ļoti brīvi, kombinējot visdažādākās tehnikas, bet ir arī ļoti filigrāni un izsmalcināti izstrādātas grafikas.

Amerikāņu "underground" grafikas izstāde „Atpakaļ haosā” Rīgas mākslas telpā apskatāma līdz 20.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti