Atklāj 56.Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8.maijā plkst.16.30 Venēcijā tiks atklāts Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljons.

Latvijas paviljons iepazīstinās ar Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša multimediālo mākslas instalāciju "Armpit", kura veltīta pašdarbniekiem ar zelta rokām, kuri savās garāžās nododas jaunradei un eksperimentiem, nepretendējot uz augstās mākslas statusu.

Vairāk nekā 80 kvadrātmetru plašās multimediālās instalācijas, kas atklāj vīrieša-pašdarbnieka dabu, ir mākslinieku Neiburgas un Eglīša pirmais kopdarbs. Abi mākslinieki iepriekš ieguvuši Purvīša balvu.

Kā skaidrojis Latvijas paviljona kurators Kaspars Vanags, instalācija ir tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas caurausta videostāsta fragmentiem. Par tā iedvesmu un estētisko atsauci kalpo videoformātā fiksētas sarunas ar vīriešiem, kuri brīvo laiku pavada savam vaļaspriekam iekārtotās darbnīcās un radošā nošķirtībā. Izdevība ielūkoties privātās dzīves telpā mudinājusi māksliniekus izmantot garāžās dokumentēto vidi, lai Venēcijas izstādei veidotu šī savdabīgā mikrokosmosa "atlējumu".

Māksliniece Neiburga darba mērķi ir skaidrojusi kā "pētniecību par vīrieti bez atbildes".

"Armpit" komandā iesaistījušies arī tādi starptautiski un Latvijā novērtēti profesionāļi kā arhitekts Austris Mailītis un grafiskā dizaina autors Edgars Zvirgzdiņš.

Mākslas darbs sastāv no dažādiem objektiem, kas sastopami vīriešu garāžās un šķūnīšos. Viscaur uzbūvētajā telpā izvietoti vairāki monitori, kuros redzami mākslinieku nofilmētie kadri no šo personu radošās dzīves. Kā pastāstīja Neiburga, ar sludinājumu palīdzību vīrieši tika aicināti piedalīties projektā, ļaujot iemūžināt viņu garāžas un darbību tajās. Atsaucība bijusi liela. Kopumā pie video un projekta izstrādes strādāts vismaz pusgada garumā, pastāstīja Neiburga.

Instalācijā redzami dažādi kadri, tostarp kāds vīrietis, kurš veido mūzikas instrumentu no gāzes baloniem, un arī kāds vīrietis, kurš būvē gaisa ozonētāju dziednieciskam nolūkam. Dažādus būvmateriālus, skapju durvis un mēbeles, no kā sagatavots mākslas darbs, ziedojuši tie paši vīrieši, kuru radošā darbība dokumentēta kadros.

Darbības dunu mākslas darbā veido muzikāla kompozīcija, ko radījuši mūziķi Andris Indāns un Jānis Šipkēvics, sadarbojoties ar Rīgas Doma skolas zēnu kori un vīru kori "Gaudeamus".

Venēcijas mākslas biennāle ir senākais un viens no apmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē, kas notiek reizi divos gados. 2013.gadā Venēcijas biennāli apmeklēja 475 000 cilvēku, oficiālajā skatē piedalījās 88 valstis. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada.

56.Venēcijas mākslas biennāle norisināsies no 9.maija līdz 22.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti