Dienas ziņas

Cēsu pils tornī akmenī atrod senu gravējumu

Dienas ziņas

Kalngalē dārzi jau trīs dienas zem ūdens

Atjaunoti A. Cīruļa gleznojumi vēsturiskajā sanatorijā "Ogre"

Atjaunoti Anša Cīruļa gleznojumi vēsturiskajā sanatorijā «Ogre»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gandrīz pirms simt gadiem izveidotajā sanatorijas ''Ogre'' ēkā šonedēļ tiks pabeigta zāles atjaunošana un Anša Cīruļa sienas un griestu gleznojumu restaurācija. Sienas gleznojumi savulaik atjaunoti, bet par ornamentālajiem griestu gleznojumiem līdz šim neesot bijis zināms.      

Vēsturiskā  sanatorijas “Ogre” ēka ir viens no pēdējiem arhitekta Pēkšēna projektiem, un viena no retajām vietām, kur saglabājušies grafiķa un gleznotāja Anša Cīruļa monumentālie darbi.

Lielāko pārsteigumu sagādājuši griesti, kur atklājies Anša Cīruļa ornamentālais griestu gleznojums.

“Viņš bija pārkrāsots vairākkārt un diezgan raupjā veidā; kad strādnieki viņu bija atklājuši, bija arī diezgan cietis, bija diezgan dziļas rievas, bet nu jau lielākais darbs ir padarīts. Pašreiz notiek tonēšanas darbi un tuvojamies finišam,” stāstīja monumentālās glezniecības restauratore Lolita Hermsa.

“Mēs redzam oriģinālo krāsu slāni, kāds viņš ir, tad blakus uzreiz liekam punktiņu tur, kur viņa nav. Nu tad varbūt 50/50, varbūt pat mazāk ir tas oriģināls saglabājies,”  piebilda monumentālās glezniecības restauratore Natālija Jātniece.

Sienu gleznojumi pirmoreiz atjaunoti astoņdesmito gadu beigās, bet tagad vēsturisko, tumšo krāsojumu un josliņu Latvijas sarkanajā krāsā ar bronzēto rakstu atguvušas arī sienas.

Otrreiz atjaunojot nacionālā romantisma meistara sienu gleznojumus, restauratoriem gan radušās aizdomas, ka divi no tiem tomēr nav paša Anša Cīruļa darbi.

“Mēs pēc rakstura redzam, ka divas ir tapušas vēlāk. Es nezinu kāpēc, bet šajos divos laukumos ir tā kā cits autors. Tā ir pārliecība pēc stāstītā, kas toreiz strādāja, jo viņi  [gleznojumi] šajos divos laukumos nebija. Tas ir piegleznots 1986. gadā, un tas ir Rundāles meistars,” stāstīja “RERE meistari” restaurācijas darbu vadītāja Elga Zariņa.

Vai tā tiešām ir, noskaidros mākslas vēsturnieki. Tikmēr ēkai, kas ir kultūrvēsturiskais piemineklis, tiek atjaunota pamatu hidroizolācija un jumta konstrukcijas, kā  arī ieejas mezgls.

Turpmāk vēsturiskā ēka, kas atrodas netālu no Zilajiem kalniem, būšot viens no Ogres novada tūrisma objektiem.

Ogres novada pašvaldības Infrastruktūras veicināšanas nodaļas vadītāja Aija Romanovska sacīja, ka “varētu būt interese jaunlaulātajiem šādā svinīgā atmosfērā noslēgt laulību, un vēl labāk būtu nākotnē šo projektu attīstīt par viesnīcu”.

Zāle ar Cīruļa gleznojumiem būs pilnībā pabeigta jau šonedēļ, bet pārējie remontdarbi ilgs līdz rudenim.  Objekta atklāšana plānota valsts svētkos - 18. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti