Ārvalstu mediji ziņo par Rotko centra atklāšanu Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Par trešdien Daugavpilī atklāto Marka Rotko mākslas centru ziņo ne vien vietējie, bet arī ārvalstu mediji. Centrs ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur iespējams iepazīties ar pasaules slavenā, Daugavpilī dzimušā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Rotko oriģināldarbiem.

Portāls "bbc.co.uk" piedāvā saviem lasītājiem apskatīt bildes no Rotko mākslas centra atklāšanas. Tajā redzams gan atklāšanas pasākums un pats centrs, gan arī mākslinieka gleznas.

Savukārt ziņu aģentūra "Reuters" vēsta, ka centrs ir atvērts Daugavpilī, Latvijas otrajā lielākajā pilsētā, un tas izvietots vēsturiskā Daugavpils cietokšņa telpās. Šī izstāde ir pirmā pastavīgā Marka Rotko darbu apskates vieta Austrumeiropā. Aģentūra arī norāda, ka Marka Rotko mākslas centrs ir atklāts, galvenokārt pateicoties Eiropas Savienības fondu finansējumam.

Marka Rotko mākslas centra atklāšanu apmeklēja arī "Financial Times" žurnālisti.

Marks Rotko dzimis 1903. gadā Daugavpilī, laikā, kad Latvija vēl atradās Krievijas impērijas sastāvā, un pilsētas nosaukums bija Dvinska. Viņa vecāki emigrēja uz Savienotajām Valstīm, kad Markam bija 10 gadu. Vēlāk Rotko kļuva par vienu no pazīstamākajiem amerikāņu māksliniekiem 20. gadsimtā.

Latvijā dzimušā mākslinieka darbi izsolēs tiek pārdoti par milzīgām naudas summām. Kā ziņo "Yahho News", pagājušajā gadā Marka Rotko glezna “Oranžs, sarkans, dzeltens” (1961) tika izsolīta par 86,9 miljoniem ASV dolāru, iemantojot slavu kā laikmetīgais mākslas darbs, par kuru izsolē maksāta visaugstākā summa.

Kā ziņots, 24. aprīlī ar starptautisku diskusiju „Latvija - viena no zvaigznēm. Rotko atgriešanās: iespējas un izaicinājumi”, kurā piedalījās arī abi mākslinieka bērni Kristofers Rotko un Keita Rotko Prizela, Daugavpilī atklāts Marka Rotko mākslas centrs. Apmeklētājiem centrs pieejams, sākot no 25. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti