Kultūras ziņas

Sākas skolēnu dziesmu svētku koru skates

Kultūras ziņas

Papagaiļi atdzīvina mākslas galeriju

Atklās Rīgas starptautisko tekstilmākslas triennāli

«Arsenālā» tekstilmākslas triennāles izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka no 24. aprīļa līdz 10. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē „Arsenāls” būs skatāma izstāde „Daudzveidība vienotībā / Diversity&Unity” – galvenā ekspozīcija 5. Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles „Tradicionālais un laikmetīgais” daudzo pasākumu klāstā. Izstādes iekārtošana rit pilnā sparā.

Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma 2015. gada ekspozīcijai tika akceptēti 85 mākslinieki no 29 valstīm. To vidū gan Latvijas skatītājam pazīstamu, gan līdz šim pasaulē zināmu, bet Rīgā neredzētu autoru darbi. Triennāles ģeogrāfija ir iespaidīga – visas Baltijas valstis, Lielbritānija, Vācija, Austrija, Somija, Zviedrija, Norvēģija, Francija, Beļģija, Rumānija, Japāna, Koreja, Krievija, ASV, Nikaragva, Kostarika, Kenija u.c. Īpašs prieks, ka šoreiz plašāk pārstāvēta Polija – valsts, kurai vēsturiski ir liela nozīme laikmetīgās tekstilmākslas attīstībā.

Triennālē pēc tradīcijas uzaicināti piedalīties arī divi viesmākslinieki. Latviju šogad pārstāv tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, savukārt Lielbritāniju – pasaulē pazīstamais mākslinieks Maikls Brenands-Vuds (Michael Brennand-Wood). Viņa darbi Rīgā tiek eksponēti pirmo reizi.

Savukārt Latvijas jauno tekstilmākslinieku darbu izstāde „Daudzveidība vienotībā: jauno pieteikums” ir skatāma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā  un Rīgas Amatniecības vidusskolā līdz 11. maijam. Notiks arī atsevišķu mākslinieku personālizstādes Vecrīgas galerijās „Apsīda”, „Bastejs”, Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums”.

Uz izstāžu fona mākslas muzejā „Rīgas birža” 24. aprīlī tiek organizēta starptautiska zinātniska konference „Daudzveidība vienotībā / Diversity&Unity”, kas risinās ar Latvijas kultūru un tekstilmākslas attīstību Eiropā un pasaulē saistītās problēmas, izvērtējot nākotnes perspektīvas. Konferencē ar jomas aktualitātēm un daiļrades prezentācijām uzstāsies referenti no Kostarikas, Kanādas, Norvēģijas, Dienvidāfrikas Republikas, Lietuvas, Latvijas un citām valstīm.

Triennāles notikumu programmu papildina radošās darbnīcas, meistarklases, tikšanās ar māksliniekiem, sarunas izstādēs un citas  aktivitātes. Piemēram, 22. aprīlī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Kanādas māksliniece, Konkordijas Universitātes Monreālā asociētā profesore Ketlīna Vogana (Kathleen Vaughan) vadīs meistarklasi „Triennāles tekstilkarte”.

Organizatori cer, ka plašais pasākumu kopums veicinās sabiedrības interesi par tekstilmākslas nozari, kā arī zināšanu apmaiņu starp speciālistiem – māksliniekiem, arhitektiem, interjera dizaineriem, mākslas skolu pasniedzējiem, pētniekiem un radošo industriju pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti