Kultūras ziņas

Valmieras teātris uz Rīgu ved 7 izrādes

Kultūras ziņas

Nacionālajam teātrim šosezon 12 jauniestudējumi

Kates Krolles ticības simboli "Arsenālā"

«Arsenālā» skatāma Kates Krolles izstāde «Mūsu sirdis pieder mums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 31.augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā skatāma mākslinieces Kates Krolles personālizstāde "Mūsu sirdis pieder mums".

Kate Krolle videoinstalācijā pievēršas neapzinātā un pirmatnīgā spēka tēmai, ko katrs iepazīst un mērķtiecīgi vai tikai intuitīvi praktizēt dzīvē. Tas ir personisks stāsts, kas vienlaikus vēsta par kolektīvām pieredzēm. Ar attēla, skaņas un teksta palīdzību radītā telpā, iesaistot arī fiziski neierastās izjūtas, skatītājam tiek piedāvāts kļūt par personīga rituāla liecinieku.

Lielākā daļa mākslinieku runā par vienu un to pašu, tikai formas un veidi, kā viņi to pasaka vai vizuāli nodod informāciju, ir savādāki. Manā uztverē tā ir ticība pašiem sev, spēks, kas tevi virza uz priekšu, kādas lietas, kas tevi virza uz priekša," saka Kate Krolle.

Par savas individuālās ceremonijas īstenošanas teritoriju māksliniece izraudzījusies kalnus un devusies ekspedīcijā uz Kirgizstānu. Sniegoti kalni Kates Krolles iztēlē allaž bijusi ideālā vide, kur risināt savus iekšējos jautājumus. Vārīgākais no tiem mākslinieku vidū nereti ir jautājums par pašapziņu.

Kā video, tā arī citos izstādes darbos redzama mākslinieces jaunā aizraušanās - pašas audzēti kristāli. Video viena kristāla augšanas procesam veltītas 24 sekundes. Taču dzīvē tas no mākslinieces prasījis četras dienas nemitīgas fotografēšanas. Māksliniece burtiski gulējusi pie sava kristāliskā lolojuma burkas.

Man fascinē, ka kristāls dabā aug. Domāju - ja jau viņi aug, tad es pati varu viņus audzēt. Tā es sāku viņus audzēt, eksperimentēt, jo par viņiem jārūpējas kā par bērniem," teic māksliniece.

Projektā "Mūsu sirdis pieder mums" autore neizvirza jautājumus par to, kā un kam mēs izvēlamies ticēt. Viņa izceļ ticību kā pamatvajadzību - neatkarīgi no tā, kam vai kāpēc cilvēks izvēlas ticēt, atzīstot: cita ceļa, kā ticēt, mums nav.

Kate Krolle (dz. 1984) ir ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā un gadu studējusi Strasbūras Dekoratīvo mākslu augstskolā (Francija). Māksliniece strādā ar dažādiem medijiem - grafiku, instalāciju un video. Līdz šim Kate Krolle sevi jau apliecinājusi vairākos starpdisciplināros projektos. 2010.gadā tapis viņas un režisora Valtera Sīļa kopdarbs - izrāde "Hipnotizē mani", māksliniecei piedaloties projektā ne tikai kā satura un telpas iekārtojuma autorei, bet arī kā aktrisei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti