«Arsenālā» piektdien atklās līdz šim plašāko trimdas mākslinieku izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tas ir unikāls notikums, kas Latvijas mākslas cienītājiem ļaus iepazīt izcilus, bet līdz šim Latvijā maz zināmus māksliniekus un viņu darbus - tā par izstādi „Latviešu māksla trimdā” saka mākslas zinātnieki.

No piektdienas to varēs apskatīt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē „Arsenāls”. Kopumā trijās zālēs būs aplūkojami vairāk kā 200 darbu, atspoguļojot 70 gadu periodu no pagājušā gadsimta 1950.gadiem līdz pat mūsdienām.

Līdz šim plašākajā trimdas mākslinieku izstādē, kas durvis vērs piektdien, darbu autori ir vairāk kā simts dažādu paaudžu latviešu izcelsmes mākslinieki no ASV, Austrālijas, Vācijas, Zviedrijas un citām valstīm. Izstādes kuratore Dace Lamberga stāsta, ka darbu atlase bijusi nopietna un galvenais kritērijs bijis nevis latviskums mākslā, bet gan darbu kvalitāte: „Sākumā bija doma rādīt, ko radījuši latvieši, kas dzīvojuši šķirti no dzimtenes. Bet tad kopskats sanāca ļoti neviendabīgs - gan izcili profesionāļi, gan ne visai. Tad nācās arvien stingrāk atteikties un izvēlēties tos māksliniekus, kuri ļoti spēcīgi pārstāv gan latvisko, gan pasaules mākslu.”

Trimdas latviešu mākslas lielā daudzveidība izstādē tematiski sadalīta trīs daļās. Augšstāvā bēgļu laika sākumu ilustrē klasiķi, kā Valdemārs Tone, Ludolfs Liberts un citi, kuri par trimdiniekiem kļuva jau kā Latvijā populāri mākslinieki un turpināja gleznot arī svešumā.

Savukārt „Arsenāla” Lielajā zālē iekārtojušās paaudzes, kas jau skolojušās ārzemēs un spilgti pārstāv savu mītnes valstu mākslu. Daudzveidīgās reālisma tendences pārstāv tādi mākslinieki kā Raimonds Staprāns, Jānis Kalmīte, Imants Tillers un arī pasaulē, iespējams, pazīstamākā latviešu izcelsmes grafiķe Vija Celmiņa. Bet abstrakcionisma mākslu ilustrē Edvīns Strautmanis, Laris Strunke un citi.

Mākslas darbi izstādei atlasīti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, un tos papildina gleznas no Mūkusalas mākslas salona un arī Cēsīs topošā Pasaules latviešu mākslas muzeja. Vairākas gleznas īpaši šai izstādei muzejam dāvinājuši paši mākslinieki, viņu radi vai kolekcionāri.

Izstādes kuratore atzīst - lai gan 70 gadu laikā trimdā radīta izcila māksla, Latvijā par to zina maz. Pazīst tikai tos dažus māksliniekus, kam te bijušas personālizstādes.

Tam piekrīt arī mākslas kritiķe Laima Slava, kuras izdevniecībā „Neputns” kopā ar Nacionālo mākslas muzeju radīts šīs izstādes katalogs. „Protams, latvieši ir mākslinieki, vienalga kurā pasaules malā viņi strādā. Krāsas sajūta viņiem visiem ir perfekta. (..) Man personīgi visvairāk interesē šajā izstādē ieraudzīt tos māksliniekus, par kuriem kā par lieliem vārdiem savās mītnes zemēs mēs neko nezinām. Iepazīties ar kaut ko pilnīgi no jauna,” saka Slava.

Kopumā ekspozīcijā pārstāvēti ap 100 autoru no Eiropas (Leo Janis-Briedītis, Kārlis Neilis, Laris Strunke), ASV (Voldemārs Avens, Ilmārs Rumpēters, Fridrihs Milts, Ģirts Puriņš, Vitauts Vito Sīmanis, Sigurds Vīdzirkste) un Austrālijas (Imants Tillers, Lidija Dombrovska-Larsena, Reinis Zusters, Pēteris Ciemītis, Jānis Nedēļa).

Trešdien Eiropas Savienības mājā Rīgā notiks izstādei veltīta diskusija, bet 9.jūlijā muzejs rīkos trimdas mākslai veltītu starptautisku konferenci, kurā piedalīsies arī paši mākslinieki. Trimdas latviešu mākslas izstāde „Arsenālā” būs apskatāma no piektdienas līdz 28.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti