«Arsenālā» atklās izstādi «Daudzveidība vienotībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" 23.aprīlī atklās izstādi "Daudzveidība vienotībā / Diversity&Unity", kas būs 5.Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles "Tradicionālais un laikmetīgais" galvenā ekspozīcija, aģentūrai BNS pavēstīja LNMM Preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.

Projekts tiek īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas ietvaros. Preses konference par izstādi notiks 23.aprīlī plkst.14.

Devīze "Daudzveidība vienotībā" izvēlēta, jo Latvija pašlaik ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, tāpēc uzsvars likts uz nacionālo identitāti Eiropas un pasaules kontekstā.

Mākslinieki aicināti radoši atbildēt uz jautājumiem, kā dažādas nacionālās kultūras pauž savu identitāti globālajā mērogā un mūsdienu sabiedrībā, vai tēmas ietvaros iespējams veidot mākslas darbu, kas aktualizētu vai palīdzētu atrisināt laikmeta asākās problēmas sociālā, politiskā un kultūras aspektā.

Triennāles pamatmērķis tomēr paliek nemainīgs – sekmēt nozares mākslinieciskās jaunrades procesu virzību, jo skate Rīgā, kura jau guvusi starptautisku ievērību, ir unikāls forums, kas atvērts gan Eiropas, gan citu pasaules valstu māksliniekiem.

Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma šā gada ekspozīcijai akceptēti 85 mākslinieki, kas pārstāv 29 valstis - visas Baltijas valstis, Poliju, Lielbritāniju, Vāciju, Austriju, Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Franciju, Beļģiju, Rumāniju, Japānu, Koreju, Krieviju, ASV, Nikaragvu, Kostariku, Keniju un citas.

Triennālē pēc tradīcijas uzaicināti piedalīties arī divi viesmākslinieki. Latviju šogad pārstāv tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, savukārt Lielbritāniju – pasaulē pazīstamais mākslinieks Maikls Brenands-Vuds ( Michael Brennand-Wood ), kura darbi Rīgā tiks eksponēti pirmo reizi.

Izstādes kuratore ir LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta k rājuma darba vadītāja Velta Raudzepa. Izstāde "Arsenālā" būs skatāma līdz 10.jūnijam.

Līdztekus galvenajai izstādei norisināsies vairākas satelītizstādes un citi pasākumi.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 23.aprīļa līdz 7.jūnijam būs iespēja redzēt viesizstādi "WonderWoman Art Bra", kurā sabiedrībai un sievietēm aktuālu tematiku risinās mākslinieces no Latīņamerikas valstīm: Kostarikas, Dominikānas Republikas, Nikaragvas, Gvatemalas, Urugvajas, kā arī Spānijas un Kanādas.

Savukārt Latvijas jauno tekstilmākslinieku darbu izstāde "Daudzveidība vienotībā: jauno pieteikums" jau no 13.aprīļa skatāma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, bet no 17.aprīļa - Rīgas Amatniecības vidusskolā, kur notiks arī tērpu skate. Abas izstādes būs atvērtas līdz 11.maijam. Notiks arī atsevišķu mākslinieku personālizstādes Vecrīgas galerijās "Apsīda", "Bastejs", Kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums".

Mākslas muzejā "Rīgas Birža" 24.aprīlī notiks starptautiskā konference "Daudzveidība vienotībā", kas risinās ar Latvijas kultūru un tekstilmākslas attīstību Eiropā un pasaulē saistītās problēmas, izvērtējot nākotnes perspektīvas. Konferencē uzstāsies referenti no Kostarikas, Kanādas, Norvēģijas, Dienvidāfrikas Republikas, Lietuvas, Latvijas un citām valstīm.

Triennāles notikumu programmu papildinās radošās darbnīcas, meistarklases, tikšanās ar māksliniekiem, sarunas izstādēs un citas aktivitātes.

Rīgas starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle "Tradicionālais un laikmetīgais" dibināta 2001.gadā un šogad norisināsies piekto reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti