Dienas ziņas

Ar zemākiem nodokļiem pret aplokšņu algām

Dienas ziņas

Pāvests viesojas Viļņā

No satrunējušiem kokiem veido skulptūras

Argentīniešu mākslinieks Kocēnos no satrunējušiem kokiem veido skulptūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Argentīniešu mākslinieks Fabians Markovičs jau vairākus mēnešus mīt Kocēnu novadā. Prieku viņam sagādā daba, un no satrunējušiem kokiem viņš darina dažādas skulptūras, kuras plāno parādīt plašākai publikai izstādē.

“Latvijas mežs ir mana Disnejlenda, un tur atrastie koki – manas rotaļlietas,” mākslinieks saka.

Argentīnietis Fabians Markovičs dodas ekspedīcijā uz mežu, kur meklē satrunējušus kokus, no kuriem veido dažādas skulptūras. Šo priedi, kas izgāzusies ar visām saknēm, argentīnietis atradis pirms pāris dienām un dēvē par īstu dārgumu. Arī no tās viņš iecerējis veidot skulptūru – lielāko, kādu jebkad darinājis.

Nekad gan neesot zināms, kāds būs rezultāts, jo skulptūru veidošana ir spontāns process  un paļaušanās vien uz mirkļa sajūtām. Par mākslinieku Fabians sevi nesauc, drīzāk esot interpretētājs, kurš mēģina sabiedrībai parādīt to skaistumu, kas bieži slēpjas aiz acīm redzamā.

“Ar savu darbu es mēģinu mainīt koku likteni – apstādināt šo procesu, ka koki sapūst un tos noēd kukaiņi,” stāsta Markovičs.

“Nenoliedzami tas tāpat notiks – pēc simt vai piecsimt gadiem, nezinu. Bet tas notiks. Es vienkārši apstādinu šo procesu un parādu cilvēkiem koka skaistumu. Koks ir organisks materiāls, tas ir dzīvs. Tāpēc manus darbus raksturo trīs vārdi - nepilnīgs, nepabeigts un pārejošs, jo viss mainās. Nekas nav mūžīgs.”

Šobrīd savā darbnīcā no melnā ozola Fabians darina dizaina elementu – lampu. Te tapušas arī vairākas skulptūras no ābeles un oša, ko argentīnietis izveidojis trīs mēnešu laikā, kopš uzturas Latvijā. Sevi viņš dēvē par klejotāju, līdz šim pabijis gan Lielbritānijā, kur savus darbus rādījis izstādē, gan arī Francijā un Kiprā. Mākslinieks priecājas, ka ik reizi, viesojoties dažādās valstīs, iespēja iepazīt to dabu un kultūru. 

“Tas ir interesanti, mana dzīve ir ļoti mainījusies,” atzīst mākslinieks. “Es daru to, kas man patīk, jo dzīvoju dabā un saskaņā ar to. Satieku interesantus cilvēkus.

Man ļoti patīk Latvija, esmu iemīlējies šajā zemē. Te ir patiesi skaista daba un lieliski cilvēki.

Esmu dzirdējis – citi saka, ka cilvēki no ziemeļiem ir vēsi un atturīgi, bet secināju, ka tā nav taisnība. Argentīnā mēs bieži apskaujamies, un te esmu dabūjis vislabākos apskāvienus savā dzīvē.”

Latvijā Fabians uzturēsies līdz decembrim, kad Rīgā tiks atklāta viņa darbu izstāde. Pēc tam mākslinieks iecerējis doties uz Baltkrieviju un vēlas paviesoties arī vecmāmiņas dzimtenē Ukrainā. Fabians gan uzsver, ka noteikti atgriezīsies Latvijā, jo šī ir zeme, kur viņš vēlas dzīvot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti