Kultūras rondo

Režisors Elmārs Seņkovs sasauc virtuālo "Irānas konferenci"

Kultūras rondo

Kultūras akadēmija svin 30.dzimšanas dienu ar festivālu digitālajā vidē

Ojārs Feldbergs Pedvālē veido vides mākslas objektu "Sapulce"

Ar vides mākslas objektu Ojārs Feldbergs vēlas atgādināt Satversmes sapulces nozīmību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pedvāles mākslas parkā top tēlnieka Ojāra Feldberga vides mākslas objekts "Sapulce”. Tas ir veltījums Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas simtajai gadadienai. Pašlaik objekta "Sapulce” kompozīciju veidojošie 150 laukakmeņi ir savesti, atliek darbs pie kompozīcijas veidošanas – akmeņi tiks izvietoti pusloka formā, katrs akmens simbolizē vienu deputātu.

Pedvāles mākslas parkā uz Briņķu kalna nogāzes jau pa gabalu redzami garās līnijās novietoti prāva izmēra akmeņi, arī nogāzes lejas daļā to krietns pulks, tepat traktors un daži rosīgi vīri, starp viņiem tēlnieks Ojārs Feldbergs, Pedvāles mākslas parka saimnieks.

"Šī vieta man jau nolūkota gadus 20, staigājot, klejojot pa Pedvāli, piemeklējot vietas dažādiem mākslas objektiem. Tad arī kādā brīdī rodas ideja, kuru īstenot. Šajā pakalnē es jau sen loloju ideju, jo tā ir kā amfiteātris vērsta pret Abavas ieleju. Biju iecerējis šeit vietu, kur notiktu dažādi brīvdabas koncerti vai uzvedumi," par vides objektam "Sapulce" izvēlēto vietu stāsta Ojārs Feldbergs.

Latvijas valsts simtgade, kā arī Satversmes sapulces sasaukšanas simtgade vedinājusi mākslinieku akmeņus izvietot puslokā kā amfiteātrī, tā viņi lūkojas uz Abavas ieleju, Sabili, Latviju.

1920. gada 17. un 18. aprīlī Latvijā notika Satversmes sapulces vēlēšanas, vēlētāju aktivitāte tolaik bijusi liela arī Sabilē. Ojārs Feldbergs pēc simts gadiem tieši 17. un 18. aprīlī devās ceļā, lai izvēlētos akmeņus iecerētajam mākslas objektam.

"Un šeit ir 150 akmeņi, kuri personificē deputātus, kuri pirms 100 gadiem sanāca kopā, lai lemtu Latvijas turpmāko likteni," atklāj Feldbergs.

Tāpat kā deputāti bija ievēlēti no dažādām vietām Latvijā, arī objektam izvēlētie akmeņi ir no dažādām vietām. Feldbergs atzīst, ka viņš bijis vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, tos izvēloties.

"Visādi gāja, vajadzēja aģitēt, vajadzēja pierunāt, īpašie manās acīs ir divi – Rainis un Aspazija, jo tepat kalna galā atrodas vides mākslas objekts "Saules ceļš", kas veltīts Raiņa un Aspazijas 150. gadu jubilejai. Vakar apsēdinājām savā vietā gan Aspaziju, gan Raini," stāsta Feldbergs.

Viņš arī piebilst, ka objektam izraudzītie akmeņi ir dažādi – lielāki, mazāki, apaļāki, stūraināki, tāpat kā cilvēki ir dažādi.

"Viņi kā pirmo reizi sanākuši uz sanāksmi, viņi nemāk riktīgi sēdēt, viens kājas izstiepis, cits atgāzies, cits sakņupis. Man jāsakārto, jāsasēdina viņi pareizi," par objekta tapšanu turpina Feldbergs.

"Tad, kad viņi visi pareizi sasēdināti un kad beigsies šī postošā slimība, kas mūs pārņēmusi, visi tiks aicināti piedalīties kopīgajā sanāksmē. Ir iecerēts atklāšanas uzvedums. Jebkurš varēs pasēdēt kopā ar deputātiem," stāsta Feldbergs.

Gan Ojārs Feldbergs, gan Pedvāles mākslas parka kuratore Laura Miglone ir iedziļinājušies Satversmes sapulces ievēlēto deputātu sastāvā, kāds tas bijis pirms 100 gadiem.

"Atklājās, ka bija gan inženieri, gan ārsti, gan rakstnieki, gan dzejnieki. Daudz inteliģences. Ja mūsdienās runā, ka kultūras darbiniekiem nav ko darīt politikā, tajā sākotnē viņi bija. Arī 4. maijā par deklarāciju balsoja Imants Ziedonis, Imants Kalniņš. Visu laiku vēsturiski arī kultūra bijusi šajos procesos klātesoša," analizē Laura Miglone.

Viņa arī min, ka skumji apzināties Satversmes sapulces deputātu likteņus vēlāk.

Ojārs Feldbergs atklāj, ka iecere vides objektam "Sapulce” radusies pirms diviem gadiem saistībā ar Latvijas simtgadi, šeit tuvumā tapuši vairāki objekti. Briņķu kalna galā ir objekts "99+1", kas izveidots 2018. gadā. Vēl ir objekts "Sabiles gredzens", kas saistīts ar Latvijas armijas dibināšanu. Jaunais objekts ir par godu Satversmes sapulcei.

"Ir ļoti būtiska diena 1. maijs, kas ir Satversmes sapulces sasaukšanas diena, sapulce divus gadus lēma svarīgus un nozīmīgus jautājumus un pieņēma lēmumus, bet līdz šim 30 gadu laikā, kopš esam atguvuši neatkarību, šai diena netika pievērsta uzmanība," norāda Feldbergs.

Tēlnieks atzīst, ka ar jauno objektu gribējis uzsvērt šīs dienas nozīmību.

Pedvāles mākslas parks ir atvērts apmeklētājiem arī ārkārtas situācijas laikā, un te ir ko redzēt, te arī turpina radoši pieminēt Latvijas valsts simtgadi. Šoreiz uzmanības centrā Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas simtgade, par ko liecina mākslas objekts "Sapulce”. Tā svinīga atklāšana gan vēl priekšā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti