Kultūra

Ikgadējā filmu ražošanas konkursa kopējais finansējums - 970 000 eiro

Kultūra

Djomins jaunajos darbos atkal risina cilvēka un varas attiecības

Jāņa Akuratera muzejs uzsāk pasākumu ciklu "Māksla Akuratera mājā"

Ar sarunu par Valdemāru Toni sākas cikls «Māksla Akuratera mājā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rakstnieks Jānis Akuraters bija liels skaistuma cienītājs. Viņa mājas interjerā svarīga vieta bija oriģināliem mākslas priekšmetiem un jo īpaši gleznām. Rakstnieks pat bija izveidojis savu privāto gleznu kolekciju ar ļoti izcilu latviešu gleznotāju darbiem. Lielākā daļa kolekcijas joprojām atrodas Akuratera muzejā, un šodien muzejs sāks pasākumu ciklu „Māksla Akuratera mājā”, kura laikā iepazīstinās ar kolekcijas vērtībām. Pirmais pasākums būs veltīts Valdemāram Tonem, kam tieši šodien aprit 126.gadskārta.

„Tagad mēs ar jums eksperimentējam – ejam, lai māja pati runā!” – muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa stāstu par jauno pasākumu ciklu sāk ar mazu ekskursiju pa visu Akuratera māju. Pilnīgi visās telpās jaušama izsmalcināta skaistuma klātbūtne – to var ieraudzīt īpaši darinātajās mēbelēs, tekstilijās, gaismas ķermeņos un citos interjera elementos.

Savā ziņā visa māja ir arī kā viens vienīgs gleznu salons, izcilu meistaru veikumi redzami uz sienām, plauktiem un antresoliem, bet mājā ir arī viena galvenā gleznu izstādīšanas vieta, kurā Akuraters izveidojis atbilstošu aprīkojumu, izrāda Cimdiņa:

„Šī gaišā telpa arī domāta kā gleznu salons. Te mēs redzam – ir Ubāns, Kalējs, Šēnbergs, Saldavs. Tā kā šī mākslas mīlestība… Nu kā par Akurateru saka – viņš bija piesātināts ar daiļumu”.

Kopumā Akuratera kolekcijā ir gleznas, ko radījuši 17 izcili latviešu mākslinieki, un no tām lielākā daļa joprojām atrodas Akuratera muzejā.

Senākais darbs ir no 1906.gada, un tā ir Jaunsudrabiņa glezna „Arājs”, pārējie darbi lielākoties tapuši 20.gadsimta 20., 30.gados, stāsta muzeja speciāliste Maira Valtere:

„Tā laika inteliģences dzīvesstils bija tāds, ka gleznas bija apskatāmas, viņi savā veidā dzīvoja tādā kā gleznu salonā. Visas sienas bija priekš tā, lai uz tām eksponētu gleznas. Ja mēs skatāmies tā laika bildes, kur inteliģences pārstāvji pozē žurnālam „Atpūta”, tad interjers ir būvēts no tā, ka tajā ir Bīdermeijera mēbeļu komplekts, ir palma, un viss fons ir ar gleznām. Jo tā laika inteliģence atbalstīja savus draugus un pirka no māksliniekiem darbus savām kolekcijām”.

Ar laika distanci šī Akuratera kolekcija ieguvusi vēl papildus pievienoto vērību, un muzeja ļaudis tai pievērsīs uzmanību īpašā pasākuma ciklā „Māksla Akuratera mājā”. Katra pasākuma centrā būs viens mākslinieks no kolekcijas. Varēs apskatīt ne tikai viņa darbus, bet arī iepazīt tuvāk viņa personību un atklāt to mūsdienu kontekstā. Pirmajam kārta būs Valdemāram Tonem. Akuratera kolekcijā bijušas trīs viņa gleznas, uzskaita Maira Valtere:

„Tone uzglezno visu Akuratera ģimeni. Pirmais ir Akuratera portrets. Pēc tam 30.gados Tone uzglezno arī Akuratera kundzi Mariju Akurateri savā īpatnējā ogles gleznojuma tehnikā. Un pēc tam kārta ir arī meitai Laimai”.

Akuraters Tones gleznā redzams strēlnieka formā, tieši strēlnieku gaitās abi arī iepazinās un arī par to būs stāsts sarīkojumā.

„Kas notiek strēlnieku gaitās, kā viņi brauc ar Toni, Ubānu, Skalbi, Virzu no Tīreļpurva caur baigo Nītaures kauju un nonāk Valkā. Kā tiek popularizēta šī ideja strēlnieku vidū, ka mēs varam un ka mums ir jāpaliek Latvijā un jācīnās par Latviju,” sarunu tematus ieskicē Cimdiņa.

Sarīkojumā par Valdemāru Toni piedalīsies gleznotāja Džemma Skulme un mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne,

savukārt vijolnieks Andris Pauls un pianiste Lelde Paula sniegs muzikālu priekšnesumu, jo, kā stāsta Ruta Cimdiņa - „Tone nekad nav bijis bez vijoles. Reizē ir ota un reizē – kaislība uz vijoli. Tāpēc mums būs arī Tones iemīļotā vijoļmūzika”.

Ar Valdemāram Tonem veltītu pasākumu šodien sāksies cikls „Māksla Akuratera mājā”. Ciklā kopumā iecerēti seši pasākumi, kas notiks reizi mēnesī un katru reizi būs veltīti kādam Akuratera kolekcijā pārstāvētam māksliniekam. Aprīlī uzmanības centrā būs Konrāds Ubāns, bet maijā – Jāzeps Grosvalds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti