Kultūras ziņas

Top seriāls jauniešiem "Nezināms numurs"

Kultūras ziņas

Pabeigta Mežaparka estrādes rekonstrukcija

Ar mākslu par zaļāku domāšanu

Ar mākslu par zaļāku domāšanu – izstāde uz atkritumu mašīnām «Māksla rūpēties»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 21. jūnija Rīgas pilsētvidē skatāma mobila izstāde “Māksla rūpēties”. Tās platforma ir nevis vides stendi vai skatlogi, bet gan četras uzņēmuma “Clean R” videi draudzīgas atkritumu savācējmašīnas. Tās apgleznojuši četri Latvijā populāri mākslinieki – Helēna Heinrihsone, Elita Patmalniece, Kristīne Luīze Avotiņa un Aleksejs Naumovs. Izstādes mērķis – ar mākslas un krāsu spēku pievērst uzmanību zaļākai domāšanai.

Rīgas un tās apkārtnes ielās turpmāk iedzīvotāji ikdienā redzēs krāsainu ceļojošo izstādi – četru izcilu Latvijas mākslinieku darbus uz četriem jaunajiem videi draudzīgajiem atkritumu vedējiem. Tā vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” īsteno mākslas projektu “Māksla rūpēties”.

“Tas ir lieliski, un, kad mēs tagad braucām no bāzes uz parku, cilvēki skatījās un smaidīja, un mēs arī bijām ļoti priecīgi,” atzīmēja māksliniece Helēna Heinrihsone.

“Tas ir tāds mūsdienīgs veids, kā sabiedrību izglītot par šo visu atkritumu savākšanu, ekoloģiskajām mašīnām un plus glezniecība,” uzsvēra māksliniece Kristīne Luīze Avotiņa.

Ar šo vides mākslas projektu sabiedrība tiek mudināta domāt par zaļāku valsti un uzlabot savus atkritumu radīšanas un šķirošanas paradumus.

SIA “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics skaidroja: “Viss tiek organizēts ar galveno domu – pievērst uzmanību atkritumu apsaimniekošanas problēmām, un, protams, arī laikā, kad veselu gadu māksla bijusi iespundēta muzejos, kaut kādā veidā viņu iznest uz ielām. Divi zaķi ar vienu šāvienu.”

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!") uzsvēra problēmas nozīmīgumu: “Tā realitāte ir skaudra, 2017. gadā veikts plašs pētījums, kas parādīja to Latvijas situāciju un prognozi, kā tas attīstītos nākotnē, – ja mēs saimniekojam un dzīvojam tā, kā esam to ieraduši darīt līdz šim, 2100. gadā vidējā gaisa temperatūra Latvijā varētu paaugstināties par līdz pat 5,5 grādiem pēc Celsija. [..] Kas ir svarīgi, no vienas puses, jāpielāgojas mainīgajiem laikapstākļiem, sakārtojot mūsu dzīvesvidi, bet otrs – mums ir skaidri jāapzinās, ja mēs nemainīsim savus paradumus, mēs nesamazināsim izmešus, nākotne mums var būt ļoti problemātiska, gan mums, gan mūsu bērniem. [..]

Šādu mašīnu ieviešana ir ļoti svarīgs solis tajā virzienā, kā samazināt izmešus, jo 11 mašīnas ko “Clean R” laidīs Rīgas ielās, kas tiek aprīkotas ar saspiesto dabasgāzi, palīdz izmešus samazināt par 20–25%. [..] Lai mēs sasniegtu klimata neitralitāti līdz 2050. gadam, nebūs vienas sudraba lodes, viena risinājuma; šādi dažāda veida risinājumi transporta sektorā, arī atkritumu apsaimniekošanas sektorā, tāpat arī māju energoefektivitātes palielināšanā, arī lauksaimniecībā, ir svarīgi.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti