Ar mākslinieka Leha Majevska izstādi sākas «Tête-à-Tête 20 epizodēs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora, dzejnieka Leha Majevska izstādes „4 kustīgi dzejoļi” atklāšanu 2. maijā pulksten 17.00 un 18.00 atklāto bezmaksas lekciju „Simbolu slēptā valoda mākslā” Mākslas muzejā ”Rīgas Birža” sāksies Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programma "Tête-à-Tête 20 epizodēs".

Mūsdienu poļu mākslinieka, režisora un dzejnieka Leha Majevska personālizstāde „4 kustīgi dzejoļi” būs skatāma Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē ar ekspozīcijas turpinājumu Boses zālē (Doma laukumā 6, Vecrīgā) no 2013. gada 4. maija līdz 16. jūnijam. Sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu Mākslas muzeja „Rīgas Birža” izstāžu politikā šis projekts turpina 2012. gadā ar pazīstamā krievu mākslinieka Dmitrija Gutova objektu „Gondola” iesākto stratēģiju uzaicināt izstādīties Latvijā pašus izcilākos pasaules vārdus.

“Leha Majevska darbi mūs uzrunāja iepriekšējā Venēcijas biennālē. Tā bija ļoti emocionāla ekspozīcija, kas, ar atsauci uz Brēheļa darbu tēliem, stāstīja par cilvēciskām vērtībām. Šī izstāde lika domāt, rosināja uz diskusijām un aicināja atgriezties. Mēs sapratām, ka vēlamies to atvest uz Rīgu. Mākslinieks, uzklausot mūsu ideju un tās pamatojumu, piekrita. Latvijai tiks veidota īpaša - tieši Rīgas Biržai domāta izstādes koncepcija. Tā būs pat apjomīgāka, kā Venēcijā,” uzsver Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītāja Daiga Upeniece

L. Majevska audiovizuālais projekts „4 kustīgi dzejoļi” Mākslas muzejā „Rīgas Birža” aptver četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: „Dievības”, „Dzejnieka asinis”, „Brēhela svīta” un „Stirnu istaba”.

Cikls „Dievības” tapis no 2001. līdz 2005. gadam un pirmo reizi parādīts Modernās mākslas muzejā Ņujorkā. „Dzejnieka asinis” ir 2005.–2006. gada darbs, eksponēts MoMA un 52. Venēcijas biennālē. „Brēhela svīta” radīta no 2007. līdz 2010. gadam, pirmo reizi izstādīta Luvras muzejā Parīzē un 54. Venēcijas biennālē. Šis cikls saturiski un emocionāli atvasināts no Leha Majevska filmas „Dzirnavas un krusts” („The Mill & the Cross”), kuru iedvesmojusi Pītera Brēhela glezna „Ceļš uz Golgātu”. Scenārija pamatā ir mākslas zinātnieka Maikla Francisa Gibsona (Michael Francis Gibson) tāda paša nosaukuma eseja. Filma ir tehniski sarežģītu, bet jutekliski ļoti iedarbīgu elementu kopums, balstīts jaunajās CG tehnoloģijās un izmantojot 3D efektus, protams, arī izcilais aktieru darbs: Rutgers Hauers (Rutger Hauer) Brēhela lomā, Šarlote Remplinga (Charlotte Rampling) un Maikls Jorks (Michael York). Filma ar panākumiem jau parādīta daudzos kinofestivālos visā pasaulē.

"Tête-à-Tête 20 epizodēs" apvieno Borisa un Ināras Teterevu atbalstītus mākslas un izglītības projektus. No 2.maija līdz 4.jūnijam māksla virmos Rīgas izstāžu, koncertu, teātru zālēs, Latvijas Nacionālajā operā un Rundāles pilī, kā arī tiešraidēs radio un televīzijā. Mākslas mīļotājiem būs iespēja apmeklēt arī unikālas atklātās lekcijas, kuras pasniegs mākslinieks Lehs Majevskis (Lech Majewsky, Polija), fotogrāfi Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren, Beļģija), Pauls Hansens (Paul Hansen, Zviedrija), Jans Grarups (Jan Grarup, Dānija), kinofilmu starptautisku zīmolu mārketinga stratēģiju veidošanas eksperts Džerijs R. Hasfāters (Jere R. Hausfater, ASV), režisors Kirils Serebreņņikovs (Kirill Serebrennikov, Krievija), mākslinieks Imants Lancmanis (Latvija), mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova (Latvija), džeza pianists Daniels Kramers (Daniel Kramer, Krievija), mākslinieki Jāns Tomiks (Jaan Toomik, Igaunija), Jiri Ojavers (Juri Ojaver, Igaunija), kā arī redzēt lekcijas tiešraidē un ierakstā www.diena.lv. Atklātās lekcijas "Tête-à-Tête 20 epizodēs" ietvaros notiks bezmaksas.

2010. gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu, lai atbalstītu izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicinātu kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā. Saskaņā ar fonda sociālās atbildības konceptu būtiski ir rīkoties racionāli un atbildīgi, lai veicinātu augstāku dzīves līmeni un iniciētu plašas un jēgpilnas pārmaiņas sabiedrībā. Fonds sadarbojas un atbalsta cilvēkus, ieceres un pasākumus, kas atbilst šim konceptam. 2012. gadā fonds atbalstījis 150 dažādu iniciatīvu visā Latvijā. 2011. gadā Borisam un Inārai Tetereviem piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, bet pēc gada abi mecenāti atzīti par Gada Rīdziniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti