Kultūras rondo

Guntars Prānis: Manas mājas mūzikā ilgstoši ir bijuši viduslaiki

Kultūras rondo

Ieskats LMA Vides dizaina nodaļas diplomdarbu skatē

Ar Līgas Spundes radītu karogu sācies mākslas projekts „Spēka avots”

Ar Līgas Spundes radītu karogu sācies mākslas projekts «Spēka avots»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslas centra "Noass" mastā 1. jūlijā tika pacelts mākslinieces Līgas Spundes radīts karogs. Ar šo notikumu aizsākas mākslas projekts "Spēka avots”. Astoņi dažādu paaudžu mākslinieki radīs katrs savu variāciju par karogu kā simbolu, žestu vai izteiksmes līdzekli. 

Mākslas projekta "Spēka avots" kurators ir Kaspars Groševs. Pirms gada šajā mākslas centrā notika viņa izstāde "Autonomia", kur katrā kuģa tilpnē bija pa karogam, arī mastā plīvoja. Tolaik radās jaunā projekta aizmetņi. “Karogs ir daudzietilpīgs un plašs medijs. Radās doma par turpinājumu vairākās daļās, kur piedalās citi mākslinieki. Mēs turpinām karoga celšanas tradīciju. Katras trīs nedēļas kāds mākslinieks uzvelk savu karogu,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” pauž Groševs.

Kurators projektā izvēlējies iesaistīt māksliniekus, kuri domā visdažādākajos medijos, 

un tie ir – Līva Rutmane, Anna Malicka, Kristiāna Marija Sproģe, Jānis Krauklis, Maija Kurševa, Margrieta Griestiņa, Ieva Putniņa. Kā pirmais mastā plīvo mākslinieces Līgas Spundes digitālajā zīmējumā risinātais karogs "Clubhouse". 

“Karogā ir attēlota tāda kā mošķu ballīte, un tas ir arī atsauces uz ne tik senajām “online” un “Zoom” ballītēm. Šajā ballītē piedalās tāds tēls, ko sauc gremlini. Droši vien daudzi to zina no 80. gadu filmām. Man šķiet ļoti interesanti pieminēt gremlinu vēsturisko izcelsmi, kas ir daudz senāka – jau 2. pasaules kara laikā šie mošķi tika vainoti pie dažādām tehniskām kļūmēm [..]. It īpaši šajā tehnoloģiju laikmetā, kad internets ir par lēnu vai kaut kas neiet kā vajadzētu tajos “zoomos”, domāju, neviens vien novērojis, ka gremlini ir klātesoši,” stāsta karoga "Clubhouse" autore. 

Līga Spunde vērtē, ka, lai arī karogs nav ierasts medijs, tas noteikti ir ārkārtīgi interesants un tam ir liels potenciāls.

Arī Kaspars Groševs karogā saredz tā dažādo dabu – izteiksmes līdzeklis, simbols, medijs, žests. Mākslinieki, viņaprāt, to vairāk izmanto kā lapu, uz kuras izpausties, tas ir pateicīgs formāts.  

Mainoties karogiem, kas izvietoti pie "Noass" fasādes, būs neliela atklāšana, kāds muzikāls notikums – tāds procesa tvērums, piebilst mākslas projekta "Spēka avots” kurators. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti