Ar izstādi Rīgas Biržā svin Polijas tēlniecības simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

11.novembrī, nedēļu pirms Latvijas simtgades, savu simto dzimšanas gadu atzīmēs arī Polija. Abām laiks gatavoties, un vislabāk, ja kopīgi. 27.janvārī mākslas muzejā "Rīgas Birža" atklāta izstāde “Artistry. Polijas tēlniecības 100 gadi” no Polijas Tēlniecības centra Oroņsko darbu kolekcijas.

Sadarbībā ar Ādama Mickeviča institūtu Varšavā un Polijas Republikas vēstniecību Rīgā pie mums ieradušies tēlniecības darbi, kas radīti laikā pēc otrās Žečpospolitas pasludināšanas. Tajā ietilpst mākslas objekti, instalācijas, telpas un gaismas projekti. Tāpat arī fotogrāfijas un video, kur iemūžināts tas, ko nekādi nevar pārvietot. 

Piemēram, par Oroņsko, lauku novadu Polijā, kur atklāts brīvdabas tēlniecības parks. Parkā līdztekus bijušai gleznotāja Jozefa Branta muižai atrodami paraugi visam, kam mūsdienās piekabina apzīmējumu "skulptūra". Par to, cik pamatota šī vārda izmantošana, varēs spriest apmeklētāji paši. 

Oroņsko centra darbu klāsts, izveidots gan no klasiķu, gan pavisam jaunu autoru darbiem, ļauj spriest gan par poļu, gan pasaules tēlniecības attīstību. Sākums ir modernisma laikā, kad par piemērotāko atzina koku (sēriju, kurā tiek stāstīts par starpkaru periodā vadītās Kokrūpniecības skolas fenomenu, sniedzis Zakopanes Tatru muzejs). Tālāk ir bronza, granīts, keramika, ģipsis, alumīnijs, metāla sakausējumu konstrukcijas, tāpat arī gumija, poliesters, plastikāts. 

Arī maisa audums, kas piepildīts no iekšpuses, kā arī putnu spalvas, kas aplipinātas Čārlza Darvina tēlam. 

Kādā objektā ir vesels materiālu saraksts, un tiek runāts par daudzām lietām  vienlaikus.

Iznīcinājusi visus iedomājamos tabu, mūsdienu tēlniecība vairs necenšas izpatikt skatinema: tā sākusi uztraukt, saniknot, dažkārt pat ironizēt par tiem, kuri sataisījušies par to sajūsmināties. Tā ka labāk ir vienkārši skatīties un domāt.

Kā ziņots, izstādi „Artistry. Polijas tēlniecības 100 gadi” mākslas muzejā "Rīgas birža" būs iespēja aplūkot līdz aprīļa vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti