Kultūras ziņas

"Pēdējās stundas" – jaunie par vecumu

Kultūras ziņas

Ledus supervaroņu salidojums Jelgavā

"Mūsu stāsti" atklāj Igaunijas mēnesi

Ar izstādi «Mūsu stāsti» Rīgas Latviešu biedrībā atklāj Igaunijas mēnesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūsu kaimiņvalsts – Igaunijas Republika – februārī svin dzimšanas dienu. Šogad 102. Tāpēc Rīgas Latviešu biedrības namā izveidojusies tradīcija februāri pasludināt par Igaunijas mēnesi, ko 4. februārī atklāja ar trīs igauņu tekstilmākslinieču izstādi “Mūsu stāsti”.

Igaunijas mēnesis Rīgas Latviešu biedrības namā iesācies ar biedrības “Estonia” un Rīgas Latviešu biedrības sadarbību, stāsta Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā vadītājs Juris Žīgurs.

“Un šodien mums ir šī izstāde 8. reizi, septiņas reizes notikušas “feno ugris” vai, kā mēs saucam, “radu tautu dienas”, arī vēl citādi pasākumi – folkloras un mūzikas pasākumi. Bet tā kā februārī dibinājās Igaunijas valsts, tad Rīgas Latviešu biedrība vienmēr atzīmē, ka februāris ir Igaunijas mēnesis,'' uzsver Žīgurs.

Mūzikas un mākslas biedrība “Estonia”, kas dibināta 1865. gadā, ir viena no senākajām igauņu organizācijām, kuras loma nacionālās kultūras un identitātes veidošanā sasaucas ar Rīgas Latviešu biedrības vēsturisko lomu mūsu valstī. Tāpēc tieši šai namā notiek Igaunijas mēneša sarīkojumi, kurus ievada trīs tekstilmākslinieču zīda apgleznošanas tehnikā radītu darbu izstāde “Mūsu stāsti”. Atvesti vairāk nekā divdesmit darbi, kuros galvenokārt dominē dabas motīvi.

Sigrida Huika apglezno gan zīdu, gan darina austus darbus. Māksliniece atklāj, ka vienmēr iedvesmu smeļoties dabā: “Man patīk tēmas uzmeklēt dabas motīvos, tāpēc manos darbos vienmēr atspoguļota daba dažādos gadalaikos.

Šogad pie mums dabā  ir ļoti maz sniega, taisot jaunus darbus, sapratu, ka tajos ļoti daudz parādās tieši sniegpārsliņas. Otra tēma, ko varat aplūkot, ir mežu izciršana un dabas bagātību aizsardzība.”

Ainiki Eiskopa nodarbojas galvenokārt ar zīda apgleznošanu, bet ir darinājusi arī austus darbus, tekstilmozaīkas un izšuvumus.

Eskopa stāsta, ka viņai jau no bērnības paticis strādāt ar mikroskopu – viņas darbi ir ledus pilienu palielinājumi: “Arī šīs leduspuķes es pētīju mikroskopā un pēc tam uzzīmēju, palielinu un uztaisu zīda batikas tehnikā. Tāpēc skatos caur mikroskopu, jo tas ir tas, ko parasti neviens cilvēks neredz. Tas process ilgst dzīves garumā, kamēr nonācu līdz šādam paņēmienam.”

Sirje Raudsepa specializējas galvenokārt zīda apgleznošanā, bet darina arī rotaslietas un tekstila rotaļlietas. Viņa atklāj, ka mākslas darbu tēmas rodoties spontāni: “Kas ienāk prātā, to uzreiz cenšos realizēt. Uz Rīgu atvedu dažādus darbus. Viens no tiem ir abstrakts, otrā redzams ielas motīvs austrumos. Tad vēl viens darbs ir no cikla, ko taisu pēdējā laikā, tas ir stāsts saistīts ar dzīvniekiem.”

Raudsepa arī pastāsta, ka trīs mākslinieces pēdējā laikā daudz strādājot kopā:

“Ar zīda apgleznošanu Igaunijā nodarbojas reti, tāpēc rīkojam izstādes kopā, lai būtu iespaidīgām un daudzveidīgāk.”

Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē 9. februārī koncertciklā “Talants Latvijai” gaidāms Igaunijas un Latvijas koncerts “Accordare”, kurā piedalīsies Tallinas Mūzikas vidusskolas un Emīla Dārziņa Mūzikas skolas kameransambļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti