Dienas ziņas

Anna Skaidrīte Gailīte - patriote katru dienu

Dienas ziņas

Amatas novadā aug jauna sportistu paaudze

Carnikavā atklāj izstādi "Metāla sirds"

Ar izstādi «Metāla sirds» noslēdz valsts simtgadei veltītu izstāžu ciklu «Latvijas matērija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar izstādi “Metāla sirds” Carnikavā  tiek noslēgts Latvijas simtgadei veltītais astoņu izstāžu cikls “Latvijas matērija”, kas ļauj neparastā veidā iepazīt Latvijas zemes dzīlēs pieejamos materiālus. Šajā izstādē četri dažādu paaudžu mākslinieki atklāj metāla spītīgo un vienlaikus valdzinošo dabu.

Metāla atklāšana cilvēces attīstībā radīja milzīgu pavērsienu, un cilvēkiem, kuri strādāja ar metālu tika piešķirts mītisks tēls-pērkonvīrs. Mūsdienās metālmākslinieki no nepakļāvīgā materiāla spēj radīt īstus brīnumus.

"Šajā gadījumā es viņu saucu par tādu frīstailu, jo man ļoti daudz ko priekšā pasaka pats materiāls. Tas varbūt ir tā skaļi teikts.

Šie darbi nav tie, kuros es risinu kara, miera, mīlestības problēmas. Tās ir varbūt vairāk faktūras, bet noskaņa katrā ziņā man ir svarīga," norāda metālmākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas apakšnozares vadītājs Arvīds Endziņš.

Katram metālmāksliniekam gan ir savs rokraksts un mīļākais metāls.Izstādē "Metāla sirds" Ozolaines tautas namā Carnikavā vienkopus apskatāms četru mākslinieku veikums.Igo Celmiņš "gleznošanu ar metālu" apguvis pašmācības ceļā, un viņam tuvākas ir dabas norises.

"Ar metālmākslu kā ar mākslu es nodarbojos kādus 11 gadus. Pirms tam es mācījos vides nodaļā akadēmijā un manās rokās nonāca metāls un no tā laika viņš mani paņēma," pauda metālmākslinieks Igo Celmiņš.

Izstādē apskatāmi arī vecmeistara Helmuta Āķa metāla enģelīši un Igo dēla Toma veikums, kurš iedvesmojoties no vecākiem metālkalšanu sācis apgūt profesionāli.

Izstādes atklāšanā iemēģināt roku darbā ar metālu, vai saklausīt tā neparasto skaņu varēja ikviens interesents. Ar izstādi ''Metāla sirds'', kas būs apskatāma līdz 25. janvārim,  tiek noslēgts Latvijas simtgadei veltītais izstāžu cikls "Latvijas matērija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti