Rīta Panorāma

Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski

Rīta Panorāma

Labdarības uzvedums "Es esmu" - veltīts Latvijas teātru vecmeistaru atbalstam

Jūgendstila laika krāšņums īriss uzzied porcelānā un sudrabā izstādē "Īrisi"

Ar izstādi «Īrisi» desmit gadu jubileju atzīmē muzejs «Rīgas Jūgendstila centrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atzīmējot muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” desmit gadu jubileju, visu vasaru  muzejā būs skatāma izstāde “Īrisi”. Īrisi īpašu popularitāti ieguva jūgendstila periodā.  Trauslie ziedi  iedvesmoja gan gleznotājus, gan lietišķās mākslas meistarus. Izstāde parāda 20. gadsimta sākuma mākslinieku augsto profesionalitāti un spēju īrisu skaistumu iemiesot gleznās, traukos, tekstilijās un citos priekšmetos. 

Vēl daži silti vasaras vakari, un dārzos uzziedēs īrisi – Hipokrāta dievinātais zieds, kuram tieši viņš devis dievietes vārdu. Tas nav rosinājis botāniķus ziedu pārdēvēt citādi. Slaidais kāts un zieda sarežģītā struktūra iedvesmoja 20. gadsimta sākuma jūgendstila meistarus. 

“Īriss kļūst par kulta ziedu, acīmredzot tieši sava veidola dēļ. Iepriekšējos gadsimtos īriss izmantots nedaudz, bieži vien simboliskā nozīmē – tas ir saistīts ar sengrieķu mītiem, ar Īrisu, varavīksnes dievieti, kas sasaista zemi ar debesīm,” pastāstīja muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” direktore Agrita Tipāne. 

Muzeja kolekcijā ir daudz priekšmetu, ko rotā īrisa ziedu elementi. Piemēram, kaparā kalta tējkanna, kuru darinājis kāds vācu meistars. Kā liela vērtība tā iegādāta Parīzes krāmu tirgū. 

Uz izstādi “Īrisi” greznie priekšmeti atceļojuši arī no Rundāles pils, no Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Austrumu un Āzijas no mākslas muzeja “Rīgas birža”. “Austrumu kultūrā īriss par kulta ziedu kļūst 16. gadsimtā, kad tos sāk stādīt arī Ķīnas un Japānas dārzos un sāk rotāt ar tiem dažādus priekšmetus,” norādīja Tipāne. 

Īrisa noskaņās klāts arī pusdiengalds, un tas ir Kuzņecova fabrikas lepnums – servīze “Īriss”. Izstāde Alberta ielā 12 aplūkojama visu vasaru. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti